شيوع انگل هاي روده‌اي در کودکان دبستاني فاقد علايم باليني مراجعه کننده به مراکز بهداشتي درماني شهر تبريز

احمد کوشا، سويل حکيمي*، اسماعيل فلاح، ايران نوع خواهي، صديقه سرافراز، احد شهنامي
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: Email:hakimisevil@gmail.com

زمينه و هدف: بيماري‌هاي انگلي در زمره شايعترين بيماريهاي عفوني در جهان مي¬باشند. بنا به گزارش سازمان جهاني بهداشت در حدود 5/3 ميليارد نفر در سراسر جهان آلوده به انگل بوده و سالانه 450 ميليون نفر دراثر عوارض انگلها بيمار مي‌شوند که بخش اعظمي از آن را کودکان تشکيل مي¬دهند‌. از آنجايي که ‌آمار دقيق از شيوع انگل در کودکان دبستاني شهر تبريز در دست نيست لذا هدف اين مطالعه بررسي شيوع انگلهاي روده¬اي در کودکان 6 تا 12 سال و مشخص کردن عوامل خطر و نيز بررسي وضعيت محيطي و عادات رفتاري در مناطق مختلف شهر تبريز مي‌باشد. مواد و روشها: نمونه‌هاي مورد مطالعه کودکان مقطع دبستان (12-6 سال) بودند. بدين ترتيب که شهر تبريز به 5 منطقه جغرافيايي (از روي نقشه) تقسيم شد، از هر منطقه 2 مرکز بهداشتي درماني به صورت تصادفي انتخاب شده از هرمرکز 90 کودک انتخاب گرديد، بدين ترتيب که از زمان شروع طرح، از تمام کودکان مراجعه کننده به درمانگاه به هر دليل، نمونه مدفوع گرفته شد تا 90 نمونه کامل گرديد. یافته ها: از 900 دانش آموز تحت بررسي در اين مطالعه 361 نفر (1/42%) مونث و 539 نفر (9/57%) مذکر بودند. 396 نفر (44%) از افراد مورد مطالعه مبتلا به يک يا چند انگل روده اي بودند. شيوع انگلهاي بيماريزا در درجه اول مربوط به ژيارديا با 8/8% و بعد از آن مربوط به کريپتواسپوريديوم با 7/7% بود. ميزان ابتلا به انگلهاي روده اي و انواع بيماريزا و غير بيماريزا در دوجنس تفاوت معني دار نشان نداد. نتيجه‌گيري: اين تحقيق در سطح جامعه و از کودکان بدون علايم باليني انجام گرفته است. آلودگي انگلي مي تواند روي رشد و سلامت ‌و وضعيت تغذيه اي و نيز تکامل شناختي کودکان موثر باشد. يافته هاي اين مطالعه بيانگر وجود آلودگي انگلهاي روده اي در ميان دانش آموزان مقطع ابتدايي شهر تبريز و فعال بودن مسير انتقالي است. ضروري است ضمن آموزش و راهنمايي والدين و اولياي مدارس برنامه ريزي ويژه در جهت شناسايي موارد مرتبط با انتقال بيماريها و کاهش يا حذف علل و عوامل به عمل آيد.

ثبت‌شده: 20 مرداد 1390