چکیده
زمينه و اهداف: مايکوپلاسما نومونيه در دستگاه تنفسي فوقاني وتحتاني ايجاد بيماري نموده و بصورت اپيدميک و اندميک و نيز در تمام گروههاي سني ايجاد بيماري مي¬کند. مايکوپلاسما نومونيه عامل 15 تا 20 درصد موارد پنوموني اکتسابي از جامعه است.
هدف از اين مطالعه بررسي مقايسه اي روشهاي کشت، اليزا و PCR جهت تشخيص مايکوپلاسما نومونيه و معرفي بهترين روش بود و با توجه به اهميت موضوع عفونتهاي تنفسي در کشور و بررسي عوامل ايجاد کننده پنوموني ها، عدم تحقيق کافي مشابه در منطقه آذربايجان شرقي، اين مطالعه بر روي مايکوپلاسما نومونيه در مراکز آموزشي و درماني شهر تبريز انجام گرفت.
مواد و روش ها: اين مطالعه از خرداد تا آبان ماه سال 1388 بر روي 200 بيمار (3/50 درصد مرد، 7/49 درصد زن، ميانگين سني 25 سال و رنج سني از کودک 3 ماهه تا 81 سال) در تبريز انجام شد. انتخاب بيماران مشکوک به عفونت تنفسي مايکوپلاسما نومونيه با تشخيص پزشک معالج بر اساس علائم باليني انجام گرفت. براي آزمايش اليزا از نمونه هاي تک سرمی و برای PCR و کشت از نمونه هاي سواپ گلو يا مايع شستشوي ريه بيماران مشکوک به عفونت مايکوپلاسما نومونيه استفاده شد. تشخيص توسط روشهاي کشت، PCR و اندازه گيري IgM وIgG سرم با روش اليزا انجام گرفت.
یافته ها: در اين تحقيق از 12 نمونه مثبت (6%) با روش PCR، نتيجه 10 نمونه (5%) از نظر IgM و 4 نمونه (2%) از نظر کشت مثبت بود. بيشترين فراواني عفونت مايکوپلاسما نومونيه در گروه سني 5-20 سال بود.
نتیجه گیری: اين تحقيق که از سه روش PCR، اليزا و کشت براي تشخيص مايکوپلاسما نومونيه استفاده شد آزمايش PCR در مقايسه با روشهاي اليزا و کشت حساسترين روش بوده و از طرفي روش اليزا نيز حساستر از کشت بود. نتايج اين تحقيق نشان مي دهد که آزمايش PCR بر روي نمونه¬هاي سواب گلو سريع، حساس و اختصاصي است و تشخيص عفونت تنفسي با عامل مايکوپلاسما نومونيه را تسهيل مي¬کند.