چکیده
زمينه و اهداف: هموسيستئين هم اکنون به عنوان يک عامل خطر قوي براي آترواسکلروز مطرح بوده و از عوامل متعددي که منجر به آسيب انتيماي عروق کرونری قلب و بافت مغز ميگردند، ميباشد. از عوامل افزاينده آن ميتوان به کمبود حاشيهاي ويتامينهاي اسيد فوليک، B12 و استعمال دخانيات اشاره نمود.
مواد و روشها: اين مطالعه بصورت مقطعي و نمونهگيري آن بطور غيراحتمالي وبه روش آسان صورت گرفت. تعداد 46 نفر از بيماران مبتلا به بيماري حوادث عروق مغزي ايسكميك 75-45 ساله بستري در بخش اعصاب مرکز آموزشي درماني امام خميني تبريز و 46 نفر از افراد به ظاهر سالم که از نظر سن و جنس با يكديگر جفت شده بودند انتخاب و پس ازتکميل رضايتنامه از هر يک مقدار 5 ميلي ليتر خون وريدي جهت اندازهگيري سطح هموسيستئين و ويتامين B12 و اسيد فوليك گرفته شد كه ميزان هموسيستئين سرم به روش الايزا و مقدار ويتامين B12 و اسيد فوليك به روش راديوايمونواسي اندازه گيري گرديد. همچنين در اين مطالعه عادات غذايي هر فرد ثبت گرديد.
يافته ها: ميانگين غلظت سرمي هموسيستئين در گروه بيمار mol/Lµ53/1± 68/18 به طور معني داري بيشتر از گروه شاهدmol/Lµ 19/0±96/9 بود. بين مشخصات آنتروپومتريک افراد شامل وزن (کيلوگرم) دور مچ (سانتيمتر) و نمايه توده بدني(m2/ kg) افراد و هموسيستئين سرم ارتباط خطي و معکوس ديده شد. همچنين از نظر آماري تفاوت معني داري در ميانگين تعداد دفعات انجام ورزش در هفته در گروه شاهد (50/0±95/2) و بيمار (21/0± 42/0) ديده شد و ميانگين سالهاي اعتياد به سيگار در گروه شاهد 26/0± 36/0 به طور معنيداري کمتر از گروه بيمار (67/1±67/9) بود.
نتيجه گيري: با توجه به نتايج حاصل، کمبود و دريافت ناکافي منابع غذايي ويتامين B12 و اسيد فرليك و استعمال دخانيات موجب افزايش سطح سرمي هموسيستئين و عوارض ناشي از آن شده و شانس ابتلا به حوادث عروقي مغزي ايسکميک را افزايش ميدهد. لذا به نظر ميرسد براي پيشگيري از اين عوارض استفاده از رژيمهاي غذايي غني از اين ويتامينها و عدم مصرف دخانيات احتمالا در کاهش بيماري و پيشگيري از آن موثر خواهد بود.