سن بلوغ و ارتباط آن با شاخص توده ي بدن در دختران شهر تبريز

ربابه قرقره چي*، ندا شعاري
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: Email: ghergherehchir@tbzmed.ac.ir

زمينه و اهداف: ارزيابي مراحل بلوغ در افراد يك جامعه زماني مفيد خواهد بود كه اطلاعات رفرانس دقيقي از آن جامعه در دسترس باشد. هدف اين مطالعه‌، تعيين سن شروع بلوغ در دختران تبريز و ارتباط آن با شاخص توده‌ي بدن مي باشد. مواد و روش ها: در اين مطالعه‌ي توصيفي مقطعي از فروردين 1387 تا اسفند ماه 1387 ، 1000 دانش‌آموز دختر 7 تا 17 سالهِ‌ي شهر تبريز شركت کردند. موارد با روش تصادفي چند مرحله اي از مدارس مناطق چندگانه شهر تبريز انتخاب شدند. بر اساس صدك نمايه ي توده ي بدن به 4 گروه چاق، اضافه وزن، وزن نرمال و کم وزن تقسيم شدند. ارزيابي صفات جنسي ثانوي با لمس و مشاهده‌ انجام و بر اساس طبقه بندي جدول تانر (Tanner) يادداشت شد. سن عادت ماهانه(در صورت وجود)از دانش آموزان پرسيده و يادداشت گرديد. يافته‌ها: متوسط سن شروع بلوغ (مرحله ي 2 تانر رشد پستان) 15/1 ± 58/9 سال و مرحله 2 تانر رشد موهاي پوبيس10/1 ± 30/ 10 سال بود. ميانگين سن شروع عادت ماهانه 30/1 ± 58/12 سال بود. بين سن شروع بلوغ و نمايه ي توده‌ي بدن اختلاف معني‌دار بود (002/0=P). سن شروع عادت ماهانه در گروه هاي كم‌وزن و نرمال به طور معني‌داري بالاتر از گروه هاي اضافه‌وزن و چاق بود. 85/14 سال در برابر 81/13 سال(001/0 p <). نتيجه‌گيري: سن شروع بلوغ در جامعه ي ما در حال کاهش است. دختران داراي اضافه وزن و چاق نسبت به دختران با وزن نرمال در سن پايين‌تري به بلوغ مي‌رسند و سن منارک هم در آن‌ها پايين‌تر است.

ثبت‌شده: 14 تیر 1390