Nursing or Midwifery

تحقیقی

نحوه عملكرد كاركنان و دانشجويان در زمينه پيشگيري از تماس با مايعات بيولوژيك بدن زنان

فهيمه صحتي شفائي*، سكينه محمد عليزاده، حسين كوشاور، ناهيد فرهادي
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: sehhatief@tbzmed.ac.ir

زمينه و اهداف: عوامل بيماريزاي متعددي از طريق تماس با خون و ساير مايعات بدني شخص الوده به افراد ديگر انتقال يافته، باعث بيماريهاي شديد و كشنده مي شوند. كاركنان مراقبت بهداشتي در معرض تماس با مايعات بيولوژيكي آلوده بدن انسانها بوده و انتقال اين مايعات باعث بيماريهاي مزمن و مرگ مي شود. حفظ سلامت اين افراد وپيشگيري اوليه از اين بيماريها با رعايت اصول مربوطه يك امر ضروري مي باشد. لذا انجام تحقيقي تحت عنوان فوق ضروري بنظر رسيد . روش بررسي: پژوهش حاضر يك مطالعه توصيفي است كه درآن عملكرد 280 نفر ( 33 متخصص زنان _ مامايي ، 50 رزيدنت زنان _ مامايي، 19 ماما، 15 بهيار، 34 پرستار و 129 دانشجوي مامايي) در اتاق زايمان و عمل و بخش هاي جراحي و مامايي دو مركز اموزشي، درماني زنان تبريز مورد مشاهده قرار گرفته و از نمونه گيري تصادفي ـ طبقه اي استفاده شده است. ابزار گرد اوري داده¬ها برگه مشاهده بود و جهت تجزيه و تحليل داده ها از آمار توصيفي (محاسبه فراواني، درصد، ميانگين و انحراف معيار) و امار استنباطي (آزمون مجذور كاي، ازمون دقيق فيشر، آزمون تي و آناليز واريانس يك طرفه) استفاده شده است. يافته ها: در كل عملكرد افراد مورد پژوهش در 6/18% خوب و 4/61% متوسط بود. بالاترين نمره عملكردي مربوط به ماماها (5/60% نمره كل) و كمترين آن مربوط به دانشجويان مامايي (5/45%) بود. بين عملكرد كاركنان و دانشجويان با شغل (001/0P<)، بخش (001/0P<)، سن(013/0P<)، شيفت كاري (017/0P<)، و مقطع تحصيلي دانشجويان (002/0P<) ارتباط معني دار آماري وجود داشت . نتيجه گيري: يافته هاي پژوهش نشان داد كه عملكرد كاركنان و دانشجويان فقط در 6/18% خوب بود. بنابر اين بايد علل احتمالي سطح پايين عملكرد بررسي شود و مسئولين امر، برنامه¬هاي آموزشي در زمينه پيشگيري از بيماريهاي منتقله از راه خون ترتيب داده و وسايل حفاظت شخصي فراهم شود تا انگيزه كاركنان براي رعايت اصول پيشگيري تقويت گردد.

ثبت‌شده: 25 دی 1389