چکیده
زمينه و اهداف: با توجه به شايع بودن مسموميت هاي دارويي در كودكان، مطالعه زير جهت بررسي دموگرافيك و تعيين دارو هاي شايع و نحوه دسترسي كودكان به دارو ها در مركز پزشكي كودكان تبريزانجام گرفت
روش بررسي: مطالعه به صورت توصيفي، مقطعي و با جمع آوري اطلاعات پرونده بيماران بستري با مسموميت دارويي از مرداد 1379 لغايت اسفند 1382 انجام و مجموعأ 334 پرونده مورد بررسي قرار گرفت.
يافته ها: نتايج بررسي نشان داد كه بنزوديازپين ها، ضد التهاب هاي غير استروييدي و ضد افسردگي هاي سه حلقه اي از گروه هاي دارويي و ايبوپرفين و ترياك از دارو هاي منفرد، شايعترين دارويي مسموم كننده ميباشند (001/0p<). علت مسموميت در 6/79 % موارداتفاقي(001/0p<) و در 5/81 % در كودكان زير 6 سال بوده (001/0p<) و از نظر جنسي تفاوت معني داري وجود نداشت(743/0=p).
نتيجه گيري: شيوع بالاي مسموميت با بنزوديازپين ها و داروهاي ضد افسردگي بيانگر استفاده بيش از حد اين دارو ها در جامعه از يك طرف و سهل انگاري خانواده ها در نگهداري آن ها از طرف ديگر خواهد بود. وجود ترياك در رتبه دوم از داروهاي منفرد و اپيوييد ها در رده پنجم گروه دارويي مي تواند نشانگر بالا بودن وجود مواد مخدر درجامعه ودسترسي آسان كودكان به اين فراورده در خانه ها باشد .