چکیده
زمينه و اهداف: با توجه به گردش سكه و اسكناس در جامعه و تماس روزمره افراد با آنها، سكه ها و اسكناسها را مي توان يكي از ابزار انتقال باكتري ها قلمداد نمود. بر اين اساس در اين پژوهش سعي گرديد تا ميزان حضور باكتري هاي بيماريزا بر سطح سكه ها و اسكناسها تعيين گردد تا نقش اين عناصر در انتقال عوامل بيماريزا مشخص گردد و در صورت نياز با ارائه پيشنهادهايي در رفع مشكل كوشا باشيم.
روشبررسي: در اين بررسي 150 عدد سكه (50، 100، 250 ريالي) و 100 عدد اسكناس (500، 1000، 2000، 5000 و 10000 ريالي) به روش تصادفي از نقاط مختلف و از مشاغل گوناگون در شهرستان مشهد انتخاب گرديدند. باكتري هاي موجود در سطح سكه ها و اسكناس ها با روش شستشو با براث و كشت بر روي محيط كشتهاي مناسب جداسازي و شناسايي گرديدند.
يافته ها: باكتري هاي شناسايي شده در كل بترتيب فراواني عبارت بودند از گونه هاي باسيلوس 46%، استافيلوكوكوسهاي كواگولاز منفي 18.8%، گونه هاي آنتروباكتر 11.2% و اشرشيا كلي7.6%. در اين پژوهش استافيلوكوكوس كواگولاز مثبت 2%، گونه هاي كلبسيلا 0.8% و گونه هاي پسودوموناس، سيتروباكتر و آريزونا هر يك با 0.4% ها در مرتبه آخر از نظر فراواني قرار داشتند. قابل توجه است كه در اين بررسي 20% سكه ها و 1% اسكناسها فاقد هرگونه آلودگي باكتريايي بودند.ميزان آلودگي در بين انواع سكه ها تقريبا مشابه بود در صورتي كه در بين اسكناسها چنين نبود.
نتيجه گيري: بر اساس نتايج حاصل از اين تحقيق و مطالعات ديگر كه نشاندهنده حضور نسبتا بالاي برخي باكتري هاي بيماريزا بر سطح پول بخصوص اسكناس مي باشد نبايد نقش اين عناصر اقتصادي را در انتقال عوامل بيماريزا از نظر دور داشت و در اين راستا بايد از تماس كودكان و مواد غذايي و آرايشي با پول جلوگيري نمود.