چکیده
زمينه و اهداف: بيماري هيپرتانسيون اساسي، اختلالي رواني- فيزيولوژيك است که علاوه بر عوامل زيستي و خطر ساز جسمي به عنوان فرايند فيزيوپاتولوژيک، عوامل روانشناختي مانند وقايع تنش زا، ويژگي¬هاي شخصيتي و تدابير مقابله¬اي در بروز و تشديد آن نقش بسزايي دارد. به همين منظور، پژوهش حاضر به بررسي ويژگي¬هاي شخصيتي و سبک¬هاي مقابله¬اي افراد دچار فشارخون اساسي در مقايسه با افراد سالم مي¬پردازد.
روش بررسي: در اين پژوهش، تعداد 50 نفر از بيماران دچار فشارخون اساسي (22مرد و 28 زن) و 50 نفر از افراد سالم (20 مرد و 30 زن) از طريق همتاسازي با گروه بيمار انتخاب شدند. سپس پرسشنامه¬هاي شخصيت آيزنک و راهکارهاي مقابله¬اي، بر روي گروه¬هاي مورد مطالعه اجرا شد.
يافته¬ها: بررسي نتايج بدست آمده نشان داد که بيماران مبتلا به فشارخون اساسي از لحاظ ويژگي¬هاي شخصيتي نوروزگرايي و سايکوزگرايي تفاوت معناداري (000/0P<، f=39/56 و f=20/47) با گروه سالم دارند. همچنين در سبک مقابله¬اي هيجان مدار بين دو گروه تفاوت وجود دارد(f=31، P<0/001) اما در سبک مقابله¬اي مسئله مدار بين آن¬ها تفاوتي يافت نشد (47/0P<، f=0/515). در پژوهش حاضر نقش جنسيت نيز در ويژگي¬هاي شخصيتي و سبک¬هاي مقابله¬اي مورد بررسي قرار گرفت و نتايج نشان داد که بين ويژگي شخصيتي برون¬گرايي و سبک¬هاي مقابله¬اي هيجان مدار و مسئله مدار بين دو گروه زنان و مردان بيمار تفاوت معنی داري وجود دارد.
نتيجه¬گيري: نتايج اين پژوهش نشان داد که افراد مبتلا به فشارخون اساسي افرادي مضطرب، نگران، خشن و پرخاشگر و آماده ابتلا به افسردگي هستند و در مقابله با مشکلات بيشتر از سبک¬هاي مقابله¬اي هيجان مدار نسبت به افراد سالم استفاده مي¬کنند.