Nervous System

تحقیقی

مقايسه ارزش تشخيصي MRI و پتانسيل برانگيخته شنوايي در شناسايي ضايعات نهفته ساقه مغز در مالتيپل اسكلروزيس

مهناز طالبي*، ويدا حاج محمد حسني ممقاني
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: Talebineuro@yahoo.com

زمينه و اهداف: مولتيپل اسكلروزيس به خاطر فركانس و تمايل به گرفتاري افراد جوان يكي از مهمترين بيماريهاي نورولوژيك است. مشخص كردن بيماراني كه ضايعات نهفته از لحاظ باليني دارند مهم است چرا كه درمانهاي زودرس در جلوگيري از عدم توانايي در بيماران (Multiple sclerosis, MS) مؤثرند. يك تعداد از تستهاي فيزيولوژيك و راديولوژيك حساس، مانند (Magnetic Resonance Imaging, MRI) و پتانسيلهاي برانگيخته سه گانه، ضايعات بدون علامت را ثابت مي كنند. MRI يك متد انتخابي در تشخيص MS است و تست برانگيخته شنوايي ساقه مغز (Brainstem auditory evoked potentials, BAEP) يك متد كم هزينه و غيرتهاجمي در شناسايي پلاكهاي ساقه مغز مي باشد. اين مطالعه براي مقايسه نقش اين دو تست بر روي بيماران MS صورت گرفت. روش بررسي: 30 بيمار كه از نظر باليني و پاراكلينيكي كرايترياهاي تشخيص MS مسجل را بدون درگيري ساقه مغز از نظر باليني داشتند، در اين مطالعه شركت داده شدند، از اين بيماران BAEP و MRI به عمل آمد كه يافته هاي غير طبيعي در BAEP عمدتاً بر اساس تأخير بين موجهاي I-III>2.5ms ، III-V >2ms و تأخير موج V بيشتر از 5.7ms بود. نهايتاً يافته هاي اين دو متد با هم مقايسه گرديد. يافته ها: BAEP در 3/33% بيماران وMRI در 6/36% بيماران مختل بود. ميزان همزماني اختلال اين دو تست در كل بيماران 3/13% مي باشد. درگيري ساقه مغز با استفاده از هر دو روش در 6/56% موارد وجود دارد. لذا در درصد بالايي از افراد با MS مسجل كه درگيري آسمپتوماتيك ساقه مغز را دارند، انجام اين دو متد در كنار هم باعث شناسايي بيشتر موارد مثبت مي شود. مقايسه بين اختلالات موجود در BAEP و MRI با جنس، نوع بيماري و مدت ابتلا به بيماري، تفاوت معني داري نشان نداد. نتيجه گيري: BAEP حتي زماني كه MRI در ساقه مغز ضايعه اي نشان نمي دهد يكي از روشهاي خوب جهت بررسي درگيري ساقه مغز مي باشد، اما تفاوت واضحي در تعيين موارد مثبت درگيري ساقه مغز با MRI ندارد لذا هيچكدام از اين دو متد نمي تواند جايگزين يكديگر در پيگيري بيماران مبتلا به MS مسجل در درگيري ناحيه ساقه مغز گردند ولي هر دو در كنار هم موارد مثبت بيشتري را شناسايي مي كنند.

ثبت‌شده: 30 تیر 1389