چکیده
زمينه و اهداف: آنتي لنفوسيت گلوبولين(ALG)، آنتي بادي پلي کلونال توليد شده در حيوانات مختلف از جمله خرگوش است که عليه مارکرهاي سطحي لنفوسيت هاي انسان بوجود مي آيد. ALG يکي از عوامل سرکوبگر ايمني است که در موارد بسياري، از جمله براي جلوگيري از وازنش اعضاء پيوندي و خصوصاً درمان بيماري آنمي آپلاستيک بکار رفته است. اين آنتي بادي منجر به حذف لنفوسيت هاي انسان از گردش خون محيطي، تنظيم فعاليت هاي سيتوتوکسيک و بروز مرگ برنامه ريزی شده سلولی در آنها مي گردد. هدف از مطالعه حاضر توليد ALG در داخل کشور می باشد.
روش بررسی: در اين مطالعه ابتدا لنفوسيت های 20 فرد سالم با استفاده از فايکول ـ های پاک جداسازی گرديده و با يکديگر مخلوط شدند. حدود 109*4 لنفوسيت به عنوان ايمونوژن از طريق رگ مارژينال (حاشيه ای) به خرگوش تزريق گرديد. پس از توليد ALG به دنبال ايمونيزاسيون های مکرر نسبت به خالص سازی آن با استفاده از روش کروماتوگرافي تبادل يوني که روشي ساده، نسبتاً سريع و کم هزينه مي باشد اقدام شد. سرم خرگوش ايمون با لنفوسيت هاي انسان، با آمونيم سولفات رسوب داده شد. رسوب غنی از ايمونوگلوبولين (ALG) پس از شستشوي مجدد با سولفات آمونيوم و دياليز در برابر بافر نمکي فسفات به ستون تبادل يوني حاوي رزين دي اتيل آمينواتيل سفاروز برده شد. فراکسيون غني از ALG طي مرحله نخست با عبور جريان بافر تريس ـ فسفات از ستون خارج گرديد. فراکسيون دوم، حاوي باقيمانده ALG نيز با اعمال غلظت پلکاني کلريد سديم از ستون تخليص و خارج گرديد.
يافته ها: کارآئي رقت از ALG توليد شده در مقايسه با ALG استاندارد، در قالب انجام تستهاي سازگاري نسجي اثبات گرديد. همچنين خلوص ALG تخليص شده با روش SDS-PAGE در شرائط احيا به تاييد رسيد.
نتيجه گيری: با توجه به اينکه ALG توليد شده در رقت يک چهلم نيز همانند ALG استاندارد عمل مي کند لذا مي توان از آن به عنوان کنترل مثبت در انجام تستهاي سازگاري نسجي به گستردگي استفاده نمود که اين امر از لحاظ اقتصادي بسيار مقرون به صرفه و گامي در جهت خودکفايي کشور در زمينه توليد اين محصول تلقي مي گردد. بعلاوه از ALG خالص سازی شده می توان به عنوان داروي مهار کننده ايمنی استفاده نمود.