Biochemistry

تحقیقی

بررسی ارتباط بيان ژن آنتي ژن اختصاصي پروستات و فعاليت آنزيم تلومراز در بيماران مبتلا به سرطان پستان در شهر تبريز

نصرت اله ضرغامي*، عباس مهاجري، امراله بيات، بهرنگ علني
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: Zarghami@tbzmed.ac.ir

زمينه و اهداف: سرطان پستان متداول ترين بيماری در بين زنان است. در گسترش و پيشرفت سرطان پستان مجموعه اي از تومور ماركرهاي مختلف از جمله آنتي ژن اختصاصي پروستات و آنزيم تلومراز مورد نظر مي باشند. هدف از اين مطالعه ارزيابي رابطة بيان ژن آنتي ژن اختصاصي پروستات و تلومراز در بيماران مبتلا به سرطان پستان و گروه کنترل است. روش بررسي: در اين مطالعه موردي- شاهدي تعداد 25 زن مبتلا به تومورهای خوش خيم پستان به عنوان گروه کنترل و 35 زن مبتلا به سرطان پستان به عنوان گروه مورد وارد مطالعه شدند. ميزان بيان mRNA آنتي ژن اختصاصي پروستات با تکنيک RT-PCR ، فعاليت تلومراز با روش PCR – ELISA و پروتئين آنتي ژن اختصاصي پروستات با تکنيکChemiluminescene در کلية تومورها اندازه گيری شد. يافته ها: با بكار گيري روش TRAP فعاليت آنزيم تلومراز در تمام نمونه هاي سرطاني مبتلا به سرطان پستان مثبت ارزيابي شد. تفاوت مقادير نسبي فعاليت آنزيم تلومراز در تمام مراحل و درجات توموري از لحاظ آماري معني دار بود(05/0p<). تنها در نمونه هاي خوش خيم و مرحله و درجه يك توموري mRNA آنتي ژن اختصاصي پروستات نمايان شد. تفاوت سطوح سيتوزول تومورال بين افراد مورد و شاهد و همچنين بين كلية مراحل و نيز درجات مختلف توموري كاملا معني دار بود. در نهايت همبستگي معكوس بين سطح تومورال آنتي ژن اختصاصي پروستات و فعاليت آنزيم تلومراز در افراد بيمار مشاهده شد. نتيجه گيری: نتايج بدست آمده از اين مطالعه ارتباط معني دار معكوس بين سطح بيان mRNA و افزايش بيان ژن تلومراز در توسعه و گسترش سرطان پستان نشان داد. بنابراين اندازه گيري فعاليت ‌آنزيم تلومراز مي تواند بعنوان يك ماركر بيولوژيكي مطلوب همراه با آنتي ژن اختصاصي پروستات در تشخيص سرطان پستان محسوب گردد.

ثبت‌شده: 30 اردیبهشت 1389