چکیده
ز مينه و اهداف: امروزه جهت اجتناب و پيش گيري از عوارض بيهوشي عمومي تا حد امكان از بلوك هاي ناحيه اي استفاده مي گردد. از ميان اين بلوك ها، بلوك شبكه بازويي به روش زير بغلي به علت سهولت انجام آن نسبت به ديگر بلوك هاي شبكه بازويي و عوارض كمتر، به طور گسترده اي در انواع اعمال جراحي روي آرنج، ساعد و دست مورد استفاده قرار مي گيرد. اين بلوك به دو روش ترانس آرتريال و پاراآرتريال قابل انجام است. هدف از مطالعه حاضر مقايسه اين دو روش از نظر زمان شروع بي دردي، كامل بودن بلوك، مدت زمان بي دردي، ميزان موفقيت و عوارض احتمالي مي باشد.
روش بررسي: مطالعه حاضر بر روي يكصد بيمار شانزده سال به بالا كه در American Society of Anesthesiologists, ASA كلاس I تا III قرار داشتند و جهت عمل جراحي بر روي اندام فوقاني در ناحيه آرنج و پايين تر، از مهر ماه 1383 تا آذر ماه 1384 به مركز آموزشي درماني شهداء تبريز مراجعه كرده بودند انجام شد. از تمامي بيماران رضايت نامه كتبي اخذ و به صورت تصادفي به دو گروه 50 نفري تقسيم شدند. گروه T با روش ترانس آرتريال و گروه P با روش پاراآرتريال تحت بلوك زيربغلي قرار گرفتند. براي تمامي بيماران از ليدوكائين 2% به ميزان 5/22 ميلي ليتر به اضافه 5/17 ميلي ليتر آب مقطر
(450 ميلي گرم ليدوكائين در 40 ميلي ليتر) همراه با آدرنالين يك در 200000 استفاده شد. به كليه بيماران 1 ميكروگرم به ازاي هر كيلوگرم وزن بدن فنتانيل و 05/0- 02/0 ميلي گرم به ازاي هر كيلوگرم وزن بدن ميدازولام به عنوان آرامبخش تزريق گرديد.
يافته ها : زمان شروع بي دردي در گروه P سريعتر بود ( 5/3 دقيقه در برابر 4/13 دقيقه 001/0 = P ). مدت زمان بي دردي در دو روش تفاوتي نداشت. ميزان موفقيت در گروه T 86 % و در گروه P 98% به دست آمد ( 03/0 P ). در 2 % از بيماران گروه P و 6% گروه T بلوك به شكست كامل انجاميد. و در 8% بيماران گروهT داروي مكمل تزريق گرديد. در هيچ يك از بيماران، عوارضي از قبيل عفونت ونوروپاتي ديده نشد.
نتيجه گيري: با توجه به يافته هاي مطالعه و به دليل ميزان موفقيت بالاي بلوك وهمچنين سريع بودن زمان شروع بلوك در گروه P، روش پارا آرتريال ترجيح داده مي شود