چکیده
زمينه و اهداف: با توجه به افزايش روز افزون تعدادسالمندان درجهان وايران تامين سلامتي سالمندان، هزينه هاي سنگيني بر بودجه بهداشت و درمان تحميل مينمايد. عوامل مختلفي درپيشگيري از بيماريها و تامين سلامتي و نشاط سالمندان ( از جمله سلامت و بهداشت دهان و دندان ) دخالت دارند كه يكي ازمهم ترين آنها نقش تغذيه مطلوب براي تامين نيازهاي فيزيولوژيك اساسي ميباشد. هدف از مطالعه حاضر تعيين سلامت دندان و ارتباط آن با دريافت مواد غذايي و شاخصهاي تن سنجي در سالمندان ساكن خانه سالمندان خصوصي"خوبان" شهر تبريزبود.
روش بررسي: در اين مطالعه توصيفي 79 نفرسالمند (31 مرد و 48 زن) بالاي65 سال ساكن خانه سالمندان خوبان مورد بررسي قرارگرفتند.وضعيت غذايي بااستفاده ازروش توزين غذاي سه روز و مشاهده مستقيم تعيين و آناليزاطلاعات تغذيه اي با استفاده ازنرم افزار Nutritionist III انجام گرفت. وزن، قد، دور كمر، دورباسن وشاخص¬هاي تن سنجي (Body Mass Index, BMI) و نسبت دوركمر به دورباسن تعيين گرديد. وضعيت دنداني سالمندان توسط دندانپزشك در 4 گروه (دندان طبيعي، سالم، پوسيده و مصنوعي) طبقه بندي شد. داده ها توسط نرم افزارSPSS و با استفاده از تست هاي آماري Student t-test , One Way ANOVA آناليزگرديد.
يافته¬ها: در زنان و مردان سالمندميانگينBMI بترتيب 8/0±34/23 ، 65/0±93/21كيلوگرم بر مترمربع بود. ميانگين دريافت روزانه انرژي، كربوهيدرات، چربي، پروتئين درمردان بيش اززنان ولي كفايت دريافت پروتئين درمقايسه با مقاديرتوصيه شده در زنان بالاتراز مردان بود(021/0= P ). 57% سالمندان داراي دندان مصنوعي و 24% فاقد دندان بوده وازلثه براي خوردن غذا استفاده مي¬كردند، هم چنين 19% داراي تعداد دندان معدود طبيعي(سالم و پوسيده) بودند. تفاوت معني داري بين گروه ها با وضعيت دنداني مختلف از لحاظ دريافت غذايي وشاخص هاي تن سنجي مشاهده نگرديد.
نتيجه¬گيري: با توجه به عدم وجود ارتباط بين وضعيت دندان با شاخص¬هاي تن سنجي ووضعيت دريافت غذايي، مطالعات بيشتري با در نظر گرفتن عواملي چون: بيماريها، داروهاي مصرفي و ساير عوامل درگير پيشنهاد ميشود تا بتوان با انجام مداخلات تغذيه اي مناسب سعي در رفع نيازمنديهاي تغذيه اي سالمندان نمود.