تحقیقی

ارتباط چاقي و اضافه¬وزن با مشكلات رفتاري دروني¬شده در دختران مدارس ابتدايي

به يانه سيداميني*، ايوب مالك، آذر مرادي، مهرانگيز ابراهيمي ممقاني
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: Email:seyedamini@iau-mahabad.ac.ir

زمينه و اهداف: شيوع چاقي و اضافه وزن در كشورهاي در حال توسعه بطور چشمگيري در حال افزايش است. چاقي جزو اختلالات رواني بشمار نمي‌آيد اما خطر بيماريهاي رواني را بالا مي‌برد شامل مشکلات رفتاري دروني شده که تشکيل شده از انزوا طلبي، اضطراب/افسردگي و شکايات جسماني. هدف از اين مقاله بررسي ارتباط چاقي و اضافه¬وزن با رفتارهاي دروني شده در دختران مدارس ابتدايي مي‌باشد. روش‌بررسي‌: در اين مطالعه توصيفي مقطعي که در تبريز انجام گرفت، 300 دانش آموز دختر که بصورت طبقه¬اي تصادفي بر‌حسب نمايه توده بدني، انتخاب شدند. ابزار گردآوري داده ها چك ليست رفتاري كودك بود. اين ابزار 113 سوال دارد که 32 سوال آن براي تعيين مشکلات رفتاري دروني شده كودكان طراحي شده است و رفتارها با مقياس سه درجه¬اي رتبه¬بندي مي¬شوند. يافته ها‌: نتايج نشان داد كه ميانگين نمرات گروه چاق و داراي اضافه¬وزن در مقياس انزواطلبي، اضطراب/افسردگي و كل رفتارهاي دروني¬شده، بالاتر از گروه داراي وزن طبيعي بود. گروه چاق و اضافه وزن در مقياس رفتارهاي دروني شده، ميانگين نمره بالاتري نسبت به گروه با وزن طبيعي داشتند (05/0P<). بر اساس اين نتايج، چاقي و اضافه وزن با مشكلات رفتاري دروني¬شده در دختران ارتباط مثبت و معني دار داشت (001/0P<، 219/0r=). نتيجه‌گيري‌: يافته ها نشاندهنده همبستگي مثبت بين چاقي، اضافه وزن و مشكلات رفتاري دروني شده مي باشند. افزايش وزن مي‌تواند عامل خطري براي افزايش مشکلات رفتاري دروني شده در‌ دختران باشد؛ بنابراين پيشگيري از چاقي مي تواند از روي دادن بعضي از مشکلات رفتاري پيشگيري نمايد.

ثبت‌شده: 27 اسفند 1388