چکیده
زمينه و اهداف: درد زايمان از جمله مسايلي است که بيش از 90 درصد زنان حداقل يکبار در طول زندگي، آن را تجربه
ميکنند و متاسفانه هنوز تعداد زيادي از آنها درد زايمان را با اصطلاحاتي از قبيل بسيار طاقت فرسا، غيرقابل تحمل و غيره توصيف مي کنند. اين نوع نگرش به زايمان موجب ميشود که آنها در صدد انتخاب آسانترين شيوه باشند بدون آنکه عوارض و عواقب آن روش را در نظر بگيرند، در نتيجه ميزان زايمان سزارين و مرگ و مير و معلوليتهاي ناشي از آن در مادر و جنين نيز افزايش مييابد. هدف از اين مطالعه، بررسي تاثير آموزشهاي دوران بارداري بر ميزان اضطراب و درد زايمان است.
روش بررسي: مطالعه حاضر از نوع نيمه تجربي ميباشد که در آن 70 نفر از مادران بعنوان گروه آزمايش و بطور تصادفي در هفته هاي 16- 20 بارداري انتخاب شده و در 12-10 جلسه، آموزشهاي نظري و عملي زايمان ايمن (نهضت مادري ايمن) را دريافت کردند. 70 نفر ديگر نيز پس از همتاسازي با گروه آزمايش بعنوان گروه کنترل انتخاب شدند. هر دو گروه به هنگام زايمان (در تمام مراحل) مورد ارزيابي قرار گرفتند.
يافته¬ها: نتايج نشان ميدهند که آموزشهاي دوران بارداري تاثير معنيداري بر ميزان اضطراب، ميزان درد و مدت دردهاي زايماني دارند، بطوريکه مادران آموزش ديده در مقايسه با گروه کنترل درد و اضطراب کمتري را تجربه ميکنند (05/0 P=).
نتيجه گيري: به نظر مي رسد که آموزش مطالب تئوري و تکنيکهاي عملي به مادران موجب افزايش اعتماد به نفس و کاهش ترس و اضطراب آنان شده و محيط آرام و حمايت کننده اي را در کل دوران بارداري و زايمان ايجاد مي نمايد. از آنجا که مطابق تحقيقات انجام يافته اضطراب مهمترين عامل در ميزان درد و سازگاري مادران با درد است، بنابراين کاهش اضطراب، موجب افزايش همکاري و سازگاري آنها شده و موجب درد کمتر و دوره زايمان کوتاهتر در افراد آموزش ديده مي شود.