چکیده
زمينه و اهداف: تغذيه مناسب نقش بسيار مهمي در زندگي انسان ايفا مي کند . عدم توجه به تغذيه صحيح در تمامي مراحل زندگي خصوصاً در دوران جواني اثرات سوئي بر سلامتي انسان مي گذارد. نتايج مطالعات انجام گرفته حاکي از آن است که اکثر نوجوانان و جوانان داراي الگوي نا مناسب تغذيه اي بوده و گرايش به مصرف تنقلات کم ارزش تغذيه اي و غذاهاي آماده در بين آن ها رايج است. لذا با توجه به اهميت تغذيه در سنين جواني، در اين مطالعه الگوي مصرف مواد غذايي) با تأکيد بر مصرف تنقلات و غذاهاي آماده)دانشجويان دانشگاه علوم پزشکي تبريز مورد بررسي قرار گرفت.
روش بررسي: اين مطالعه مقطعي- تحليلي با استفاده از پرسشنامه خود ايفا كه روايي و پايايي آن بررسي گرديد، در بين 574 نفر از دانشجويان دانشگاه علوم پزشکي تبريز( 354 نفر دانشجوي دختر و 220 نفر دانشجوي پسر )که با نمونه گيري چند مرحله اي طبقه اي ساده انتخاب شدند، انجام گرديد. پرسشنامه طراحي شده مشتمل بر سؤالاتي درزمينه اطلاعات فردي، تغيير مصرف مواد غذايي قبل و بعد از ورود به دانشگاه و فرم بسامد مصرف مواد غذايي بود. كليه داده ها به وسيله نرم افزار SPSS مورد تجزيه و تحليل قرار گرفتند.
يافته ها: نتايج مطالعه نشان داد که بيشترين تغيير در الگوي غذايي دانشجويان پس از ورود به دانشگاه در مورد مصرف سبزيجات ( 6/70%) وکمترين درصد تغيير درمورد مصرف آجيل و مغزها (3/54%) صورت گرفته است. همچنين آناليز نتايج بر اساس وضعيت بومي بودن نشانگر کاهش مصرف سبزي، ميوه، لبنيات و آجيل و مغزها و افزايش مصرف تنقلات و غذاهاي آماده در بين دانشجويان غير بومي مي باشد كه اين كاهش از لحاظ آماري معني دار بود.
نتيجه گيري: اين مطالعه نشانگر تغيير الگوي مصرف مواد غذايي درجهت افزايش مصرف تنقلات و غذاهاي آماده و كاهش مصرف غذاهاي سالم به ويژه در بين دانشجويان غير بومي پس از ورود به دانشگاه مي باشد.