Pediatrics

تحقیقی

بررسي پيآمد کودکان مبتلا به آسم مراجعه کننده به کلينيک سرپايي دانشگاه علوم پزشکي تبريز

نعمت بيلان*، مريم شعاران، عادل احدي
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: E-mail: bilan@tbzmed.ac.ir

زمينه واهداف: آسم بيماري مزمني است که داراي تأثيرات عمده برروي سلامت کودکان واقتصادجوامع بوده ويکي ازپايه هاي مهم برخوردبابيماران مبتلا به آسم پيگيري نتا يج درمان درآنا ن و بررسي موارد جديد حملات مي باشد.ازعوامل موءثردرپيامدناگوار بيماري مي توان تبعيت ناکافي ازدرمان ,عدم دستيابي به کنترل مطلوب اوليه, بستري هاي مکرروويزيت هاي مکرردر بخش اورژانس رانام برد. از فاکتورهاي مرتبط با عودحملات بيماري مي توان به مشکلات همراه از قبيل سينوزيت و زمينه فاميلي وژنتيکي مساعدبراي آسم اشاره کرد. با وصف فوق اين بررسي با هدف پيگيري بيماران ازنظر رسيدن به کنترل مطلوب و ميزان حملات بيماري و ارتباط موارد تشديد بيماري با عدم تبعيت از درمان و موربيديتي همراه ونيز سابقه شخصي وخانوادگي آتوپي طراحي و اجرا شد. روش بررسي: دريک مطالعه مقطعي-تحليلي،400کودک مبتلا به آسم درگروه سني 14-2 سال مراجعه کننده به کلينيک سرپايي دانشگاه براساس شدت بيماري تفسيم ودرمان و موردپيگيري وحدود يکسال پس از شوع درمان براساس سطح کنترل بيماري طبقه بندي و نيز يکسال پس از اين مرحله از نظرحملات مجددبيماري تحت بررسي قرارگرفتند. يافته ها: پس از کسر موارد دچار عدم تبعيت از درمان، تعداد 342 بيمار در قالب 38 نفر متناوب، 235 نفر پايدار خفيف، 61 نفر پايدار متوسط و 8 نفر شديد درمان را ادامه دادند. حدود يکسال پس از شروع درمان، 68% موارد به عنوان کنترل خوب، 30%کنترل نسبي و 2% کنترل ضعيف تقسيم بندي شدند. ميزان حملات بيماري درصورت وجود سابقه سينوزيت و سابقه آسم در فاميل درجه يک و در بيماران داراي عدم تبعيت از درمان بيشتر بوده ( به ترتيب با 01/0 P< و 01/0 P< و 05/0 P< ) ولي بين وجودسابقه شخصي وخانوادگي آلرژي وعودحملات آسم ارتباط معني دار ديده نشد (2/0 P=) نتيجه گيري: ارتباط معني داري بين عدم تبعيت از درمان، سينوزيت و سابقه فاميلي مثبت آسم با حملات مجدد بيماري وجود دارد.

ثبت‌شده: 09 آذر 1388