تحقیقی

ارتباط سطح سرمي هورمون پاراتيروئيد با وضعيت تغذيه اي و ترکيب بدن در زنان چاق و غير چاق در سنين باروري

سلطانعلي محبوب، مهديه عباسعلي زاد فرهنگي، سيدجمال قائم مقامي، عليرضا استاد رحيمي*
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: ostadrahimi@tbzmed.ac.ir

زمينه و اهداف: افراد چاق در معرض خطر بسياري از بيماريهاي مزمن و اختلالات متابوليکي و اندوکريني قرار دارند. اخيرا هايپرپاراتيروئيديسم ثانويه به عنوان يکي از اين اختلالات اندوکريني و عامل تشديد کننده چاقي مطرح شده است؛ با توجه به مطالب مذکور و نظر به محدود بودن مطالعات انجام يافته در اين زمينه، غلظت سرمي هورمون پاراتيروئيد (PTH) در زنان چاق وغير چاق سنين باروري اندازه گيري و ارتباط آن با وضعيت تغذيه اي و ترکيب بدن مورد بررسي قرارگرفت. روش بررسي: 86 زن سالم در سنين باروري (50-17 سال) که سابقه ابتلا به بيماريهاي کبدي، کليوي، ديابت و پرفشاري خون نداشته و از داروها و مکمل هاي موثر برمتابوليسم کلسيم و ويتامين D استفاده نمي کردند، وارد مطالعه شدند. 43 نفر از اين زنان مبتلا به چاقي درجه يک و دو نمايه توده بدن به ترتيب 9/34-30 و9/39-35 2kg/m و 43 نفر داراي وزن طبيعي بودند (2kg/m 9 /24 - 5/18 = BMI). در همه افراد ترکيب بدن با روش Bioelectrical Impedance Analyser و پارامترهاي تن سنجي ارزيابي شد .اندازه گيري هاي بيوشيميايي شامل هورمون پاراتيروئيد با روش الايزا، آلکالين فسفاتاز با روش آنزيمي واندازه گيري کلسيم و فسفر سرمي با روش رنگ سنجي انجام شد. آناليز ميانگين دريافت روزانه انرژي و مواد مغذي با نرم افزار ш NUTRITIONIST انجام شد. يا فته ها: پارامترهاي مربوط به ترکيب بدن و تن سنجي در زنان چاق و غير چاق تفاوت معني داري با هم داشتند. (001/0 P <)، حال آنکه ميانگين دريافت روزانه انرژي و مواد مغذي در دو گروه تفاوت معني داري نداشت. ميانگين سطح سرمي PTH (هورمون پاراتيروئيد) در افراد چاق بطور معني داري بيشتر از افراد غير چاق بود (05/0 P <). در حالي که سطح سرمي کلسيم، فسفر و آلکالين فسفاتاز در افراد چاق وغير چاق تفاوت معني داري نداشت. همچنين در بررسي ارتباط بين سطح سرمي PTH با متغير هاي مربوط به ترکيب بدن و وضعيت تغذيه اي در کل افراد مورد مطالعه، همبستگي مثبت و معني داري بين سطح سرمي PTH با نمايه توده بدن، چربي کل بدن (kg)، درصد چربي کل بدن و دور کمر ديده شد و همبستگي منفي معني داري بين سطح سرمي PTH با درصد توده بدون چربي بدن و آب کل بدن يافت شد. همبستگي معني داري بين PTH با ساير پارامتر هاي تن سنجي و نيز ميانگين دريافت روزانه انرژي و مواد مغذي يافت نشد. نتيجه گيري: در اين مطالعه نشان داده شد که افراد چاق در مقايسه با افراد غير چاق داراي سطح سرمي بالاي PTH مي باشند، لذا جهت جلوگيري از ابتلا به عوارض مزمن هايپرپاراتيروئيديسم، پيگيري منظم سطح سرمي PTH در افراد چاق ضروري بنظر مي رسد.

ثبت‌شده: 30 آبان 1388