چکیده
زمينه و اهداف: واريكوسل شايع ترين علت ناباروري در مردان بوده كه با مكانيسم هاي متعددي در ايجاد ناباروري نقش دارد. از جمله علل ايمونولوژيك درايجاد ناباروي، آنتي اسپرم آنتي بادي (ASA) مي باشد. هدف از اين مطالعه تعيين سطح آنتي اسپرم آنتي بادي در سمن و سرم مردان مبتلا به واريكوسل قبل و بعد ازعمل واريكوسل مي باشد.
روش بررسي: در اين مطالعه کارآزمائي 60 بيمار مبتلا به واريكوسل كه انديکاسيون عمل جراحي واريكوسل داشتند انتخاب و در آنها ارزيابي عيار ASA در سرم و در سمن قبل و بعد از عمل جراحي انجام شد. اندازه گيري ASA به صورت مستقيم و غير مستقيم به روش SPERM.MAR.TEST انجام گرديد و مقداربالاي 15درصد مثبت تلقي گرديد.
يافته ها: درآناليز سمن بعد از عمل جراحي، در هر سه پارامتر تعداد، موتيليتي و مورفولوژي بهبودي ديده شد كه در اين بين تغييرات حاصل در تعداد و موتيليتي از لحاظ آماري معني دار بود (05/0 > P ). در13درصد سرم ومايع سمن بيماران قبل ازعمل جراحي سطح ASA مثبت بوده و سطح ASA 3 ماه بعد از عمل جراحي در15 درصد موارد در سمن و21درصد در سرم مثبت بود كه از لحاظ آماري تفاوت بين ASA سرمي قبل از عمل و ASA سرمي بعد از عمل معني دار بود (031/0 = P ) با اين وجود، تفاوت در سمن قبل و بعد از عمل، معني دار نبود (772/0= P). پارامترهاي سمن بعد از عمل ، در در مقايسه بين دو گروه ASA مثبت با گروه ASA منفي فقط در موتيليتي تفاوت معني دار نشان داده شد ( 035/0 =P). در افراد با ASA منفي قبل از عمل، سطح ASA در 48 بيمار بين 15-5 درصد بود كه روي پارامترهاي سمن اثري نداشت.
نتيجه گيري: براساس اين يافته واريكوسلكتومي ممكن است در عده اي از افراد سبب مثبت شدن ASA بعد از عمل در سرم گردد ولي در مقايسه با افرادي كه بعد از عمل ASA سرمي منفي داشتند به استثناي كاهش موتيليتي،تغيير ديگري ايجاد نمي نمايد. با توجه به عدم تاثير واريكوسلكتومي بر روي ASA در سمن، واريكوسلكتومي روي باروري مردان مبتلا به واريكوسل آثار نامساعدي ايجاد نمي نمايد.