چکیده
زمينه و اهداف : يکي از مسائل مطرح در تحقيقات حاضر، نقش تغذيه اي روغن هاي خوراکي بر حافظه و يادگيري است. با توجه به استفاده زياد از روغن حيواني بخصوص در برخي مناطق ايران مثل کرمانشاه و آذربايجان غربي و شرقي، در اين مطالعه به بررسي اثر اين روغن بر پروفايل چربي خون و حافظه و يادگيري پرداخته ايم.
روش بررسي: 20 رت نژاد ويستار در 2 گروه غذايي مساوي مورد مطالعه قرار گرفتند: گروه کنترل و گروه روغن حيواني. بعد از 5 هفته، حافظة اجتنابي غير فعال رتها توسط دستگاه جعبه دو سره و پروفايل چربي خون توسط دستگاه اتوآنالايزر و کيت هاي راندوكس تعيين شد.
يافته ها: روغن حيواني شاخص High-Density-Lipoprotein, HDL و كلسترول را در مقايسه با گروه كنترل به طورمعني داري افزايش داد (05/0> p). همچنين اين روغن در مقايسه با گروه کنترل اثرات مطلوبي در فراخواني حافظة 24 و 72 ساعت ايجاد کرد(05/0> p).
بحث و نتيجه گيري: روغن حيواني در مقايسه با گروه كنترل اثرات مفيدي در تقويت حافظه و يادگيري داشت.