چکیده
زمينه و اهداف: اختلالات خوردن دسته اي از بيماريها هستند كه در دختران نوجوان زياد ديده مي شوند. با توجه به كمي اطلاعات در اين زمينه، مطالعه جهت برآورد شيوع دانش آموزان دبيرستاني دختر در معرض خطر اختلالات خوردن و ارتباط آنها با شاخص هاي دموگرافيک در شهر تبريز انجام گرفت.
روش بررسي: 1887 دانش آموز دبيرستاني دختر به صورت تصادفي ساده انتخاب شدند. جهت برآورد شيوع افراد در معرض خطر از پرسشنامه نگرش تغذيه اي استفاده شد. بعد از تعيين پايايي و اعتبار پرسشنامه، شيوع در معرض خطر براي اختلالات خوردن و ارتباط آنها با شاخص هاي دموگرافيک تعيين شد.
يافته ها: پرسشنامه داراي پايايي و اعتبار قابل قبول بود (به ترتيب: 8/0 و 76/0). ميانگين و انحراف معيار امتياز پرسشنامه در نمونه هاي مورد بررسي 48/8 ± 71/11 بود. 7/16% نمونه ها (با حدود اطمينان 95 % : 3/18-1/15%) در معرض خطر اختلالات خوردن بودند. تفاوت معني داري در شيوع اختلالات خوردن در بين گروههاي سني مختلف وجود نداشت. امتياز پرسشنامه و شيوع اختلالات خوردن در دانش آموزاني که وزن خود را خيلي زياد مي دانستند، گروهي که تمايل به کاهش وزن داشتند، دانش آموزان سيگاري و دانش آموزان با سن خونروش کمتر از 11 سال بيشتر از سايرين بود (05/0 P ).
نتيجه گيري: نتايج مطالعه از نتايج مطالعات در تهران، کشورهاي عربي و برخي کشورهاي اروپايي کمتر است. نتايج مطالعه نشانگر آن است که اين دسته از بيماريها در جامعه ما هم ديده مي شوند. در بروز اين بيماريها عواملي چون: نگرش نسبت به وزن، سن شروع خونروش و استعمال دخانيات اثر دارند.