doi: 10.34172/mj.2020.024

عدم همراهی واریانت rs10735810 در ژن VDR با روند بیماریزایی مالتیپل اسکلروزیس در بیماران MS استان خوزستان

حمید گله داری 1* ORCID logo، معصومه رنجبر 2، پریسا محمدی نژاد 2، طاهره سیفی 1، نسترن مجدی نسب 3 ORCID logo

1 گروه ژنتیک دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
2 گروه ژنتیک دانشگاه آزاد اسلامی شهرکرد، شهرکرد، ایران
3 گروه مغز و اعصاب دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز ،اهواز، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: galehdari187@yahoo.com

زمینه: در ایران پس از استان های اصفهان و مرکزی، استان خوزستان دارای فراوانی نسبی بالایی از بیماری مالتیپل اسکلروزیس (MS) است. بنظر می رسد که MS یک بیماری چند عاملی باشد که محیط و ژنتیک در بروز آن نقش دارند. یکی از عواملی که به بیماری MS نسبت داده می شود کاهش سطح ویتامین دی و نقش گیرنده تخصصی آن در روند بیماریزایی آن است. در این بین واریانت rs10735810 در ژن گیرنده ویتامین دی یا VDR با تغییر در کدون آغازین از عواملی است که همراهی آن با بیماری های دیگری از جمله نرمی استخوان و دیابت گزارش شده است.

روش کار: در این مطالعه همراهی این واریانت در 150 نفر فرد مبتلا به بیماری MS در مقایسه با 150 نفر فرد سالم مورد بررسی قرار گرفت. برای تعیین ژنوتایپ از روش PCR-sequencing استفاده شد.

یافته ها: در گروه بیمار 16 نفر ژنوتیپ CC، 59 نفر ژنوتیپ CT و 75 نفر ژنوتیپ TT داشتند که در مقایسه با گروه کنترل تفاوت معناداری مشاهده نگردید (0/05<P). همچنین اختلاف معنی داری در توزیع الل‌ ها در جمعیت بیمار نسبت به کنترل مشاهده نشد (%50 در مقابل % 0/47،55/3 :P). علاوه بر این هیچ همراهی میان این الل با سن، جنسیت و قومیت بیماران دیده نشد (0/05<P).

نتیجه گیری: بر خلاف بررسی های قبلی بر روی بیماران MS ، این واریانت ارتباط معناداری با اتیولوژی بیماری نشان نداد.

کلید واژه ها: مالتیپل اسکلروزیس, گیرنده ویتامین دی, واریانت های ژنی, استان خوزستان

نحوه استناد به این مقاله: گله داری ح، رنجبر م، محمدی نژاد پ، سیفی ط، مجدی نسب ن. عدم همراهی واریانت rs10735810 در ژن VDR با روند بیماریزایی مالتیپل اسکلروزیس در بیماران انجمن MS استان خوزستان. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتي- درماني تبریز. 1399؛ 42(1):91-96

ثبت‌شده: 20 خرداد 1397
انتشار الکترونیکی: 07 اسفند 1398