doi: 10.34172/mj.2020.016

تاثیر تمرینات منتخب بر درد، خستگی و عملکرد جسمانی بیماران مزمن کلیوی

مهرداد باستانی 1 ORCID logo، غلامعلی قاسمی 1* ORCID logo، مرتضی صادقی 1 ORCID logo

1 گروه آسیب شناسی ورزشی و حرکات اصلاحی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: gh.ghasemi@spr.ui.ac.ir

زمینه: بیماران مبتلا به نارسایی کلیه در اثر فرآیند درمان همودیالیز و فقر حرکتی دچار محدودیت‌های فیزیکی و فیزیولوژیکی می‌شوند. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر تمرینات منتخب ثبات مرکزی بر درد، خستگی و عملکرد جسمانی بیماران سالمند همودیالیزی انجام شد.

روش‌کار: در این مطالعه نیمه‌تجربی تعداد 30 بیمار مرد همودیالیزی با میانگین سنی 6/51±62/24 سال، سابقه دیالیز 18/44±29/4 ماه و سه بار دیالیز در هفته به صورت در دسترس و هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه تجربی (15) و کنترل (15) قرار گرفتند. متغیرهای درد، خستگی و عملکرد جسمانی بیماران قبل و بعد از دورۀ تمرینی به ترتیب توسط پرسش‌نامه VAS، پرسش‌نامه FSS و آزمون دو دقیقه ای راه رفتن، اندازه‌گیری شد. بیماران گروه تجربی به مدت 6 هفته، هرهفته سه جلسه 45 دقیقه‌ای تمرینات تعدیل شدۀ ثبات مرکزی را انجام دادند. به منظور تجزیه و تحلیل داده‌ها، روش آماری تحلیل واریانس برای اندازه‌های تکراری در سطح معناداری (0/05>P) مورد استفاده قرار گرفت.

یافته‌ها: نتایج نشان داد که تغییرات و تعامل در هر سه متغیر درد (24/61=P=0/001 ،F)، خستگی (F=41.03, P=0.001) و عملکرد جسمانی (F=83.07, P=0.001) در پس‌آزمون نسبت به پیش‌آزمون در گروه تجربی معنادار بود، هم‌چنین در گروه تجربی، در مقایسه با گروه کنترل بهبود معناداری در درد، خستگی و عملکرد جسمانی مشاهده شد (0/05>P).

نتیجه‌گیری: باتوجه به محدودیت‌های حرکتی و تشدید مشکلات بیماران در راهبرد‌های ورزشی متکی به اندام تحتانی، تمرینات منتخب ثبات مرکزی گزینه موثر و مناسبی برای بهبود درد، خستگی و عملکردجسمانی سالمندان همودیالیزی بود که می‌تواند در غالب یکی از راهبردهای غیردارویی مورد استفاده درمانگران و کادرمراقبتی این بیماران قرار گیرد.

کلید واژه ها: تمرینات ثبات مرکزی, همودیالیز, درد, خستگی, عملکرد جسمانی

نحوه استناد به این مقاله: باستانی م، قاسمی غ ع، صادقی م. تاثیر تمرینات منتخب بر درد، خستگی و عملکرد جسمانی بیماران مزمن کلیوی. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتي- درماني تبریز. 1399؛ 42(1):24-32

ثبت‌شده: 25 آذر 1396
انتشار الکترونیکی: 07 اسفند 1398