doi: 10.34172/mj.2021.051

Scopus ID: 85131357511

سیستم قلبی عروقی

تجویز استامینوفن خوراکی در بسته شدن مجرای شریانی باز در نوزادان نارس

محمود صمدی 1 ORCID logo، زهرا نبئی 1 ORCID logo، منیژه مصطفی قره باغی 1 ORCID logo، مجید محله ای 1 ORCID logo، الهام شیخ ساران 2 ORCID logo، کیوان میرنیا 3* ORCID logo

1 مرکز تحقیقات بهداشت کودکان، دانشگاه علوم پزشکی تبریز ، تبریز ، ایران
2 گروه باکتری شناسی و ویروس شناسی ، دانشکده پزشکی ، دانشگاه علوم پزشکی تبریز ، تبریز ، ایران
3 مرکز طبی کودکان دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: kayvanmirnia@yahoo.com

زمینه: باز ماندن مجرای شریانی از شایع ترین بیماری های قلبی مادرزادی به شمار می آید. بسته شدن این مجرا در حالت فیزیولوژیک معمولاً 48-72 ساعت ابتدایی عمر در نوزادان ترم سالم اتفاق می افتد. دلایل مختلفی باعث باز ماندن پاتولوژیک مجرای شریانی می شود.هدف از این مطالعه، بررسی اثرات تجویز استامینوفن خوراکی در بسته شدن PDA در نوزادان نارس می باشد.

روش کار: مطالعه حاضر از نوع کارآزمایی بدون شاهد بود که در آن 45 نوزاد نارس با سن کمتر از 32 هفته مورد مطالعه قرارگرفتند. استامینوفن خوراکی با دوز 10mg/kg q6hr به مدت سه روز تجویز گرديد. موفقیت درمان، بسته شدن مجرای شریانی در نظر گرفته شد. داده­های حاصل از مطالعه توسط نرم افزار SPSS.15 مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. داده ها به صورت (فراوانی - درصد) و میانگین ± انحراف معیار گزارش شد. برای بررسی نرمال بودن توزیع داده ها از آزمون آماری کولموگروف-اسمیرنوف استفاده شد.مقادیر P<0.05 از نظر آماری معنادار محسوب گردید.

یافته ها: جمعیت مورد مطالعه شامل 20 نوزادان مذکر و 25 نوزادان مونث بودند که میانگین سن حاملگی نوزادان 66/1± 95/28 هفته بود. 8 مورد (8/17 درصد) از نوزادان مورد مطالعه حاصل زایمان سزارین و 37 مورد (2/82 درصد) درصد حاصل زایمان طبیعی بودند. بسته شدن مجرای شریانی بدنبال تجویز استامینوفن 3/82 درصد بود.

نتیجه گیری: مطالعه حاضر نشان می دهد استامینوفن خوراکی اثربخشی بالایی در بسته شدن PDAداردو با توجه به عوارض جانبی کم می تواند داروی مناسبی برای درمان این وضعیت باشد.

کلید واژه ها: استامینوفن خوراکی, مجرای شریانی باز, نوزاد نارس

نحوه استناد به این مقاله: صمدی م، نبئی ز، مصطفی قره باغی م، محله ای م، شیخ ساران ا، میرنیا ک. تجویز استامینوفن خوراکی در بسته شدن مجرای شریانی باز در نوزادان نارس. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز. 1400؛43(3):254-259

ثبت‌شده: 14 بهمن 1398
انتشار الکترونیکی: 02 تیر 1400