doi: 10.34172/mj.2020.013

زهرا یاری 1 ORCID logo، سامان مهدوی 2* ORCID logo، شیوا خیاطی 3 ORCID logo، رقیه قربانی 4 ORCID logo، علی‌رضا عیسی‌زاده 5 ORCID logo

1 عضو انجمن علمی مامایی، واحد مراغه، دانشگاه آزاد اسلامی، مراغه، ایران
2 گروه میکروبیولوژی، دانشکده علوم پایه، واحد مراغه،دانشگاه آزاد اسلامی، مراغه، ایران
3 گروه مامایی، دانشکده پرستاری و مامایی، واحد مراغه،دانشگاه آزاد اسلامی، مراغه، ایران
4 عضو انجمن علمی میکروبیولوژی، واحد مراغه،دانشگاه آزاد اسلامی، مراغه، ایران
5 گروه ژنتیک، دانشکده علوم پایه، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: * نویسنده مسوول؛ ایمیل: ، پست الکترونیکی: s.mahdavi@iau-maragheh.ac.ir

زمینه: باکتری استافیلوکوکوس ارئوس یکی از عوامل مهم در ایجاد عفونت‌هاي بیمارستانی به شمار می‌رود. امروزه مقاومت به آنتی‌بیوتیک‌ها به دلیل مصرف بیش از حد، در حال افزایش می‌باشد و این مساله موجب نگرانی در سرتاسر جهان شده است. هدف از انجام این تحقیق ارزیابی الگوی مقاومت آنتی‌بیوتیکی در باکتری‌های استافیلوکوکوس ارئوس جدا شده از نمونه‌های عفونت ادراری در زنان مراجعه کننده به مرکز آموزشی و درمانی شهید بهشتی شهرستان مراغه بود.

روش‌کار: در این مطالعه مقطعی- توصیفی، 100 جدایه استافیلوکوکوس ارئوس جدا شده از بیماران سرپایی مبتلا به عفونت‌های دستگاه ادراری مراجعه کننده به مرکز آموزشی و درمانی شهید بهشتی شهرستان مراغه مورد بررسی قرار گرفت. پس از انجام آزمایش‌های بیوشیمیایی جهت شناسایی باکتری، با تکثیر ژن ترمونوکلئاز اختصاصی گونه (nuc) به روش واکنش زنجیره‌ای پلیمراز (PCR) به عنوان استافیلوکوکوس ارئوس شناسایی شدند. جهت تعیین الگوی مقاومت آنتی‌بیوتیکی جدایه‌های استافیلوکوکوس ارئوس از روش کربی‌بوئر استفاده شد.

یافته‌ها: بیشترین مقاومت جدایه‌های استافیلوکوکوس ارئوس مورد آزمایش به‌ترتیب در برابر آنتی‌بیوتیک‌های متی‌سیلین (96%)، پنی‌سیلین (96%) و سفکسیم (92%) مشاهده شد. بیشترین حساسیت جدایه‌های استافیلوکوکوس ارئوس در برابر آنتی‌بیوتیک کوتریموکسازول (84%) مشاهده شد.

نتیجه‌گیری: نتایج حاصل از این تحقیق، مقاومت بالاي آنتی‌بیوتیکی را در جدایه‌هاي بیمارستانی استافیلوکوکوس ارئوس نشان می‌دهد. بنابراین به منظور جلوگیري از افزایش مقاومت نسبت به آنتی‌بیوتیک‌هاي رایج باید از تجویز بدون نسخه و استفاده غیرضروري از آنتی‌بیوتیک‌هاي در دسترس اجتناب نمود.

کلید واژه ها: : استافیلوکوکوس ارئوس, عفونت‌های ادراری, مقاومت آنتی‌بیوتیکی, مراغه

نحوه استناد به این مقاله: یاری ز، مهدوی س، خیاطی ش، قربانی ر، عیسی‌زاده ع ر. ارزیابی الگوی مقاومت آنتی‌بیوتیکی در باکتری‌های استافیلوکوکوس ارئوس جدا شده از عفونت‌های ادراری زنان مراجعه کننده به مرکز آموزشی و درمانی شهید بهشتی شهرستان مراغه در سال 1395. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتي- درماني تبریز. 1398؛ 41(6):106-112

ثبت‌شده: 20 اسفند 1396
پذیرفته‌شده: 09 خرداد 1397