doi: 10.34172/mj.2020.010

مطالعه ارتباط الگوی زایمان بر زردی نوزادان تازه متولد شده در بیمارستان‌های الزهرا و کودکان تبریز در 6 ماهه اول سال 1395: توصیفی- مقطعی

علی نقی‌پور 1* ORCID logo، منیژه مصطفی قره‌باغی 2، حسن علیزاده 3، منوچهر فدائی 4

1 دانشجوی علوم آزمایشگاهی، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
2 گروه اطفال و نوزادان، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
3 کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
4 گروه ایمنی شناسی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
*نویسنده مسئول: *نویسنده رابط؛ ایمیل: ، پست الکترونیکی: alinagipour@gmali.com

زمینه: زردی نوزادی به افزایش بیلی‌روبین سرم گفته می‌شود که شایع‌ترین علت بستری نوزادان در بیمارستان می‌باشد. اغلب، علت زردی ناشناخته است اما عوامل مستعد‌کننده‌ بسیاری در بروز زردی موثر هستند. مطالعه‌ی حاضر جهت بررسی ارتباط نوع زایمان با بروز و شدت زردی در نوزادان انجام گرفته است.

روش‌کار: این مطالعه از نوع توصیفی–مقطعی در سال 1395 بر روی 170 نوزاد بستری یا مراجعه کننده به بیمارستان‌های الزهرا و کودکان تبریز انجام شد. اطلاعات مطالعه از طریق پرسش‌نامه جمع‌آوری و شامل بخش‌های: اطلاعات نوزاد، اطلاعات مادر و سوالاتی در مورد بیماری‌های زمینه‌ای مادر، سابقه‌ زردی در خانواده و شیوه‌ درمان بود. تجزیه و تحلیل داده‌ها با آزمون‌های آماری صورت گرفت و مقدار (0.05 <P) به عنوان سطح معنی‌داری در نظرگرفته‌شد.

یافته‌ها: از 170 نوزاد مبتلا به زردی، 60.1% پسر و 39.9% دختر بودند. نحوه تولد در 39.8% نوزادان با زایمان‌طبیعی و در 60.2% موارد سزارین بود که بین ابتلا به زردی و بیلی‌روبین 10 تا 14.9 میلی‌گرم در دسی‌لیتر و نوع زایمان رابطه‌ معنی‌داری وجود داشت (0.01=P ). در اکثر موارد (41.4%) علایم زردی در روزهای 4 تا 7 ظاهر شده و در 25%موارد در 24 ساعت اول تولد مشاهده شده بود. گروه خونی اکثر مادران A وO (35.2 %) و Rh آن‌ها در 98.8% موارد مثبت بود. سن حاملگی در 70.30% از نوزادان بین 34 تا 37 هفته بود، که ارتباط معنی‌داری با بروز زردی داشت (0.035=P).

نتیجه‌گیری: طبق این مطالعه، زایمان‌سزارین با بروز زردی در نوزاد در ارتباط می‌باشد. لذا ترویج زایمان ‌طبیعی در کشور برای ارتقای سلامت مادران و کاهش زایمان‌سزارین، باید به عنوان سیاستی اساسی مورد توجه قرار گیرد.

کلید واژه ها: زایمان, زردی, سزارین, طبیعی, نوزادان, هایپربیلی‌روبینمی

نحوه استناد به این مقاله: نقی‌پور ع، مصطفی قره‌باغی م، علیزاده ح، فدائی م. مطالعه ارتباط الگوی زایمان بر زردی نوزادان تازه متولد شده در بیمارستان‌های الزهرا و کودکان تبریز در 6 ماهه اول سال 1395: توصیفی-مقطعی. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتي- درماني تبریز. 1398؛ 41(6):83-90

ثبت‌شده: 25 دی 1396
پذیرفته‌شده: 25 دی 1396