doi: 10.34172/mj.2020.008

حسن فرهادی 1* ORCID logo، سهیلا رحیمی فردین 2 ORCID logo، معرفت سیاه‌کوهیان 2 ORCID logo، پوران کریمی 3 ORCID logo

1 گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشکده علوم انسانی، واحد اهر دانشگاه آزاد اسلامی، اهر، ایران
2 گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
3 مرکز تحقیقات علوم اعصاب، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: *نویسنده رابط؛ ایمیل: ، پست الکترونیکی: hassan_farhady@yahoo.com

زمینه: فشار اکسایشی تعادل ردوکس را مختل و موجب بروز بیماری‌های مختلف می‌شود. هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر هشت هفته تمرین هوازی در شرایط هیپوکسی متناوب بر آسیب لیپیدی و ظرفیت آنتی‌اکسیدان تام در موش‌های صحرایی بود.

روش‌کار: تعداد 40 سر موش صحرايي با میانگین وزني20±220 گرم، به طور تصادفي در 4 گروه 10 تایی: کنترل (C)، هیپوکسی (H)، تمرین (T)، تمرين توام با هیپوکسی (T+H) تقسيم‌بندی شدند. شرایط هیپوکسی، متناوب و نورموباریک و شرایط تمرین هوازي سرعت 26-22 متر در دقیقه با شيب 6 درجه نوارگردان به مدت 8 هفته و 5 جلسه در هفته طراحی شد. نمونه‌های خونی جهت اندازه‌گیری میزان پلاسمایی مالون‌دی‌آلدئید (MDA) و ظرفیت آنتی‌اکسیدان تام (TAC) گرفته شد. داده‌ها با روش آماری Anova یکراهه با آزمون تعقیبی توکی در سطح معنی‌داری 0.05 تحلیل شدند.

یافته‌ها: نتایج نشان داد شاخص MDA درگروه تمرین در مقایسه با سایر گروه‌ها کاهش معنی‌داری داشت (0.001 =P F=19.634) ولی بین گروه C با H (P=0.984 ) C با ترکیب T+H (P=0.997 ) و H با ترکیب (T+H (P=0.824 تفاوت معنی‌داری مشاهده نشد. هم‌چنین ظرفیت TAC، درگروه تمرین در مقایسه با سایر گروه‌ها افزایش معنی‌داری داشت (0.001 = ,P=7.388F ). ولی بین گروه C با H (P=0./368 ) C با ترکیب T+H (P=0.996 ) و H با ترکیب T+H (P=0.837 ) تفاوت معنی‌داری مشاهده نشد.

نتیجه‌گیری: نتایج نشان داد فعالیت ورزشی هوازی به تنهایی، نسبت به فعالیت هوازی در شرایط هیپوکسی به کاهش پراکسیداسیون لیپید منجر می‌شود و از فشار اکسایشی بیشتر جلوگیری می‌کند.

کلید واژه ها: هیپوکسی متناوب, آسیب لیپیدی, ، فعالیت هوازی, ظرفیت آنتی‌اکسیدان تام

نحوه استناد به این مقاله: فرهادی ح، رحیمی فردین س، سیاه‌کوهیان م، کریمی پ. تاثیر 8 هفته تمرین هوازی توام با ارتفاع متناوب شبیه‌سازی شده بر مارکر آسیب لیپیدی و ظرفیت آنتی‌اکسیدان تام در موش‌های صحرایی. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتي- درماني تبریز. 1398؛ 41(6):67-74

ثبت‌شده: 06 آبان 1396
پذیرفته‌شده: 23 دی 1396