چکیده
زمینه: پژوهش حاضر به منظور بررسی تاثیر ارائه فعالیت مقاومتی شش هفتهای بر آدیپونکتین سرم و شاخص مقاومت به انسولین در دختران دارای اضافه وزن انجام گرفت.
روش کار: 31 دختر دارای اضافه وزن با میانگین سنی 2.35 ± 22.35سال و با 2.47 ±27.74 BMI= کیلوگرم بر مترمربع انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه: تجربی یک (۱۰=N )، تجربی دو (11=N )، گروه کنترل (۱۰=N ) قرار گرفتند. گروه تجربی یک، تمرینات را از گروه عضلات بزرگ به کوچک و گروه تجربی دو، تمرینات را از عضلات کوچک به بزرگ اجرا نمودند. برنامه تمرینی سه بار در هفته و هر جلسه شامل سه ست با 12 تکرار و شدت 60-50% یک تکرار بیشینه اجرا شد. زمان استراحت بین ایستگاهها، سه دقیقه و زمان استراحت بین هر ست دو دقیقه بود. گروه کنترل در طی این شش هفته فعالیت نداشتند. خونگیری در دو مرحله 24 ساعت قبل از شروع پروتکل و مجددا 20 ساعت بعد از اتمام دوره، با شرایط کاملا مشابه و به دنبال 12 تا 14 ساعت ناشتایی انجام گرفت.
یافتهها: با استفاده از آزمون آنوای تکراری، نتایج نشان داد که آدیپونکتین در هیچ یک از گروههای تجربی تغییر معناداری نداشت (P=0.99). شاخص مقاومت به انسولین در دو گروه تجربی کاهش معنیداری یافت و نوع ارائه تمرین مقاومتی تاثیری بر این شاخص نداشت (P=0.15).
نتیجه گیری: در کل نتایج نشان داد که برنامههای تمرینی مقاومتی و تغییر ارائههای آن تأثیری بر آدیپونکتین و شاخص مقاومت به انسولین ندارد.