doi: 10.34172/mj.2020.003

روناک تابعی 1 ORCID logo، فریبا فلاحی 1* ORCID logo، داریوش شیخ الاسلامی وطنی 2 ORCID logo

1 دانشگاه کردستان، سنندج، ایران
2 دانشکده علوم انسانی و اجتماعی، گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران
*نویسنده مسئول: *نویسنده رابط؛ ایمیل: ، پست الکترونیکی: falahfariba@yahoo.com

زمینه: پژوهش حاضر به منظور بررسی تاثیر ارائه فعالیت مقاومتی شش هفته‌ای بر آدیپونکتین سرم و شاخص مقاومت به انسولین در دختران دارای اضافه وزن انجام گرفت.

روش کار: 31 دختر دارای اضافه وزن با میانگین سنی 2.35 ± 22.35سال و با 2.47 ±27.74 BMI= کیلوگرم بر متر‌مربع انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه: تجربی یک (۱۰=N )، تجربی دو (11=N )، گروه کنترل (۱۰=N ) قرار گرفتند. گروه تجربی یک، تمرینات را از گروه عضلات بزرگ به کوچک و گروه تجربی دو، تمرینات را از عضلات کوچک به بزرگ اجرا نمودند. برنامه تمرینی سه بار در هفته و هر جلسه شامل سه ست با 12 تکرار و شدت 60-50% یک تکرار بیشینه اجرا شد. زمان استراحت بین ایستگاه‌ها، سه دقیقه و زمان استراحت بین هر ست دو دقیقه بود. گروه کنترل در طی این شش هفته فعالیت نداشتند. خون‌گیری در دو مرحله 24 ساعت قبل از شروع پروتکل و مجددا 20 ساعت بعد از اتمام دوره، با شرایط کاملا مشابه و به دنبال 12 تا 14 ساعت ناشتایی انجام گرفت.

یافته‌ها: با استفاده از آزمون آنوای تکراری، نتایج نشان داد که آدیپونکتین در هیچ یک از گروه‌های تجربی تغییر معناداری نداشت (P=0.99). شاخص مقاومت به انسولین در دو گروه تجربی کاهش معنی‌داری یافت و نوع ارائه تمرین مقاومتی تاثیری بر این شاخص نداشت (P=0.15).

نتیجه گیری: در کل نتایج نشان داد که برنامه‌های تمرینی مقاومتی و تغییر ارائه‌های آن تأثیری بر آدیپونکتین و شاخص مقاومت به انسولین ندارد.

کلید واژه ها: آدیپونکتین, مقاومت به انسولین, ترتیب ارائه تمرین, اضافه وزن

نحوه استناد به این مقاله: تابعی ر، فلاحی ف، شیخ الاسلامی وطنی د. پاسخ آدیپونکتین و شاخص مقاومت به انسولین به شش هفته تمرین مقاومتی با ارائه‌های گوناگون در زنان دارای اضافه وزن. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتي- درماني تبریز. 1398؛ 41(6):25-32

ثبت‌شده: 28 آذر 1398
پذیرفته‌شده: 28 آذر 1396