مجله پزشکى دانشگاه علوم پزشکى تبريز. 1400؛43(4): 359-367.
doi: 10.34172/mj.2021.062

Scopus ID: 85131670363

دندانپزشکی

تهیه و ارزیابی فیزیکوشیمیایی نانوداربست های هیدروکسی آپاتیت- ژلاتین حاوی وانیل

سولماز ملکی دیزج 1 ORCID logo، معصومه مختارپور 2 ORCID logo، سپیده زنونی واحد 3 ORCID logo، سیمین شریفی 1* ORCID logo

1 مرکز تحقیقات بیماریهای لثه و دندان، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
2 گروه شیمی فیزیک، دانشکده شیمی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
3 مرکز تحقیقات کلیه، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: sharifi.ghazi@gmail.com

زمینه. داربستها یکی از اجزای کلیدی مهندسی بافت هستند که در فرآیند رشد سلولی نقش مهمی را ایفا می کنند. هدف مطالعه حاضر تهیه داربست های نانو هیدروکسی آپاتیت- ژلاتین حاوی وانیل می باشد.

روش کار. در این مطالعه آزمایشگاهی، داربست ها به کمک روش ترسیب تهیه گردید. سپس وانیل به بر روی ساختارهای تهیه شده بارگیری گردید. جهت بررسی اندازه نانوذرات از دستگاه تفرق دینامیک نور (Dynamic light scattering (DLS)) و برای بررسی مورفولوژی داربست ها از میکروسکوپ الکترونی روبشی (Scanning electron microscopy (SEM)) استفاده شد. همچنین بار سطحی داربست (پتانسیل زتا) با کمک زتاسایزر ارزیابی گردید. برای ارزیابی میزان بارگیری وانیل از دستگاه اسپکتروفتومتر نور مرئی-فرابنفش در طیف جذبی 372 نانومتر استفاده شد.

یافته ها. نتایج ارزیابی نانوداربست نشان داد داربست مورد نظر به خوبی تهیه شده و دارای خواص فیزیکوشیمیایی مناسبی شامل اندازه ذره ای مناسب (110.23±0.42 نانومتر)، توزیع مناسب ذره ای، میزان بارگیری بالای دارو (65.03± 0.25 درصد) و پایداری سوسپانسیونی قابل قبول (پتانسیل زتا برابر با 36.42±0.80- نانومتر میلی ولت) می باشد. از روشهای آمار توصیفی (میانگین ± انحراف معیار) جهت اعلام نتایج استفاده شد.

نتیجه گیری. با توجه به نتایج حاصل از این مطالعه، پیشنهاد می گردد چنین داربست هایی را می توان جهت استفاده های in vitro و in vivo این ساختار در مطالعات آینده در زمینه مهندسی بافت استفاده نمود. مطالعات بیشتری در جهت ارزیابی کارکرد این اسکفولدها نیاز است.

کلید واژه ها: نانوداربست, وانیل, هیدروکسی آپاتیت, ژلاتین

ثبت‌شده: 09 دی 1398