مجله پزشکى دانشگاه علوم پزشکى تبريز. 1400؛43(4): 335-345.
doi: 10.34172/mj.2021.060

Scopus ID: 85131696951

داروشناسی

توسعه میسل های پلیمری بارگذاری شده با مهارکننده STAT3 ، استاتیک، برای درمان سرطان

حامد معصوم زاده 1 ORCID logo، نسرین حسین‌زاد 1 ORCID logo، سودا جعفری 1 ORCID logo، علی شایان فر 2 ORCID logo، هاله واعظ 3 ORCID logo، ام لیلا مولوی 1,4,5* ORCID logo

1 گروه بیوتکنولوژی دارویی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
2 گروه شیمی دارویی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
3 گروه فارماکولوژی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
4 مرکز تحقیقات بیوتکنولوژی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
5 مرکز تحقیقات پزشکی ملکولی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: molavio@tbzmed.ac.ir

زمینه. STAT3 یک پروتئین سیگنالینگ انکوژنیک است که در بسیاری از بدخیمی­های انسانی به طور مداوم فعال شده و یک نقش کلیدی در رشد سرطان بازی میکند. استاتیک، یک مولکول کوچک است که بصورت انتخابی، فعالیت زنجیره SH2ی STAT3 را مهار میکند. در مطالعات زیادی، استاتیک به عنوان ابزاری امید بخش برای مهار STAT3در سلول­های توموری که فعالیت مداوم STAT3 دارند، پیشنهاد گردیده­است. اگرچه، عدم وجود فرمولاسیون مناسب به دلیل محلولیت آبی کم و فراهمی­زیستی پایین، محدودیت عمده برای استفاده از استاتیک در فاز بالینی آن می­باشد. هدف از این پروژه، توسعه میسل­های پلیمری پلی(اتیلن گلیکول)-b-پلی(ε- کاپرولاکتون) (PEG-b-PCL) بارگذاری شده با داروی استاتیک و ارزیابی بازده انکپسولاسیون و رهش دارو در فرمولاسیون های توسعه یافته بود. داده­ها با استفاده از نرم افزار Graph pad prism و روش آماری آنالیز واریانس یک طرفه آنالیز شدند.

روش کار. در این مطالعه تجربی، برای تهیه ی فرمولاسیون­های میسلی بارگذاری شده با استاتیک از روش تبخیر کمک حلال استفاده شد. قطر متوسط و شاخص پراکندگی (PDI) میسل ها توسط روش پراکندگی نور (Light scatting) تعیین شد. میزان داروی بارگیری شده توسط کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) اندازه گیری گردید.

یافته ­ها. استاتیک با بازده بارگیری بین 40 تا 73 % در میسل های پلیمر بارگذاری شد. سایز میسل­های بارگیری شده با دارو بین 90 تا 130 نانومتر محاسبه گردید. شاخص پراکندگی بین 3/0 تا 1 بدست آمد و بارگیری استاتیک توسط میسل­های پلی­(اتیلن گلیکول)-b-پلی(α-بنزیل کربوکسیلات ε- کاپرولاکتون)(PEG-b-PBCL) محلولیت آبی استاتیک را به میزان 6 برابر افزایش داد (36/0 دربرابر 06/0 میلی­گرم­در­میلی­لیتر). با توجه به بازده انکپسولاسیون، دو فرمولاسیون میسلی برای آنالیزهای بیشتر انتخاب شدند که هردو با 70-80% رهش دارو در کمتر از 1 ساعت، رهش انفجاری از خود نشان دادند.

نتیجه گیری. یافته­ها نشان­دادند که کوپلیمر­های PEG-b-PBCL ابزار مناسبی برای افزایش محلولیت استاتیک می­باشند.

کلید واژه ها: مهار کننده STAT3, نانوپارتیکل, سرطان, استاتیک

ثبت‌شده: 24 آذر 1398