doi: 10.34172/mj.2021.055

Scopus ID: 85131352569

روانشناسی

تحلیل مدل معادلات ساختاری تاثیر تاب­آوری و راهبردهای مقابله ­ای درد بر ادراک درد در افراد مبتلا به درد ستون فقرات با میانجیگری علايم روان­شناختی

شروین محمدی 1 ORCID logo، سعید ملیحی الذاکرینی 1* ORCID logo، سارا پاشنگ 1 ORCID logo، محمد مهدی حسینیان زکریا 2، غلامرضا گل محمدنژاد 3 ORCID logo

1 گروه روانشناسی، دانشکده روانشناسی، دانشگاه آزاد کرج، کرج، ایران
2 گروه علوم پزشکی، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه آزاد تبریز، تبریز، ایران
3 گروه روانشناسی، دانشکده روانشناسی، دانشگاه شهید مدنی، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی:

زمینه: دردهای ستون فقرات یکی از شایع­ترین و پرهزینه ترین مشکلات بهداشتی در کشورهای پیشرفته می­باشد. این پژوهش با هدف تحلیل مدل معادلات ساختاری تاثیر تاب­آوری و راهبردهای مقابله­ای درد بر ادراک درد در افراد مبتلا به درد ستون فقرات: با میانجیگری علائم روان­شناختی انجام گرفت.

روش کار: مطالعه حاضر از نوع مطالعات همبستگی به روش مدل­یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش کلیه بیماران مبتلا به درد ستون فقرات بود که در سال 1397 به بیمارستان شمس تبریز مراجعه می­کنند که براساس برآوردهای انجام شده 750 نفر بود. نمونه آماری پژوهش براساس جدول کرجسی و مورگان 254 نفر بصورت نمونه­گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه SCL_90، پرسشنامه راهبردهای مقابله­ای با درد، مقیاس تاب­آوری و ﭘﺮﺳﺸﻨﺎﻣﻪ ﺗﺠﺪﻳﺪ ﻧﻈﺮ ﺷﺪﻩ ﺩﺭﺩ (MPQ) بود. داده­های گردآوری شده با استفاده از آزمون معادلات ساختاري در نرم افزار Amos و آزمون Bootstrap مورد تحلیل قرار گرفتند.

یافته ها: نتایج نشان داد که مسیرهای مستقیم از تاب­آوری به ادراک درد معنی دار بود (β=0.000, P<0.01). بین راهبردهای مقابله ای و ادراک درد رابطه غیر مستقیم وجود دارد (β=0.31, P<0.01) بین تاب­آوری، علائم روانشناختی و ادراک درد رابطه غیرمستقیم وجـود دارد (β=0.139, P<0.01). بین راهبـردهای مقابله ای، علائم روانشناختی و ادراک درد رابطه غیرمستقیم وجـود دارد (β = 0/25, P<0.01).

نتیجه گیری: تدوین یک برنامه جامع مراقبتی در بیماران مبتلا به درد ستون فقرات با تقویت تاب­آوری و راهبردهای مقابله­ای در جهت کاهش سطح علائم روانشناختی به این بیماران پیشنهاد می­گردد.

کلید واژه ها: علائم روان شناختی, تاب آوری, راهبردهای مقابله ای درد, ادراک درد, درد ستون فقرات

نحوه استناد به این مقاله: محمدی ش، ملیحی الذاکرینی س، پاشنگ س، حسینیان زکریا م م، گل محمدنژاد غ. تحلیل مدل معادلات ساختاری تاثیر تاب­آوری و راهبردهای مقابله­ای درد بر ادراک درد در افراد مبتلا به درد ستون فقرات با میانجیگری علايم روان­شناختی. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز. 1400؛43(3):283-292

ثبت‌شده: 05 آذر 1398
انتشار الکترونیکی: 02 تیر 1400