doi: 10.34172/mj.2019.064

اعظم موسوی سهروفروزانی 1 ORCID logo، فهیمه اسفرجانی 1 ORCID logo، فرزانه زینلی 2* ORCID logo

1 گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران
2 دانشجوی دکتری فیزیولوژی ورزشی، گروه فیزیولوژی ورزش، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
*نویسنده مسئول: * نویسنده مسوول؛ ایمیل: ، پست الکترونیکی: Farzane.z1368@yahoo.com

زمینه: آنزیم‌های کبدی به عنوان نشانگر اختلال عملکرد کبد استفاده می‌شوند که با خطر بیماری‌های قلبی در ارتباط هستند. این مطالعه به منظور مقایسه اثر بازتوانی ورزشی خانگی و بازتوانی در مرکز بر تغییرات آنزیم‌های کبدی در بیماران مبتلا به نارسایی قلبی انجام شده است.

روش کار: در یک تحقیق نیمه‌تجربی، 40 بیمار با میانگین سنی 6.28±59 سال به صورت داوطلبانه در سه گروه بازتوانی ورزشی خانگی (13 نفر)، بازتوانی قلبی در مرکز (15 نفر) و کنترل (12 نفر) قرار گرفتند. قبل و پس از 2 ماه بازتوانی قلبی میزان آنزیم‌های کبدی (آسپارتات‌آمینو‌ترانسفراز (AST)، آلانین‌آمینو‌ترانسفراز (ALT)، آلکالین‌فسفاتاز (ALP)، لاکتات‌دهیدروژناز (LDH) و پروتئین فسفوکیناز (CPK)) اندازه‌گیری شد و داده‌ها با آزمون تحلیل کواریانس در سطح 05/0>P تجزیه و تحلیل گردید.

یافته ها: در گروه بازتوانی در مرکز، پس از دو ماه مداخله، سطوح LDH و CPK‌ کاهش داشت (P<0/05) و هیچ اختلاف معنی‌داری در سطوح AST، ALP‌ و ALT مشاهده نشد. سطوح ALT نیز درگروه بازتوانی ورزشی خانگی کاهش معنی‌داری داشت.

نتيجه گيري: ممکن است بازتوانی از طریق افزایش برون‌ده قلبی، حساسیت انسولینی و بهبود پرفیوژن باعث کاهش برخی از آنزیم‌های کبدی شده باشد.

کلید واژه ها: مراقبت خانگی, بازتوانی قلبی, آلکالین‌فسفاتاز, آسپارتات‌آمینو‌ترانسفراز‌, بیماری عروق کرونری

نحوه استناد به این مقاله: موسوی سهروفروزانی ا، اسفرجانی ف، زینلی.ف. مقایسه اثر بازتوانی ورزشی خانگی با بازتوانی قلبی در مرکز بر تغییرات سطوح آنزیم‌های کبدی بیماران عروق کرونری. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتي ـ درماني تبریز. 1398؛ 41(5):106-114

ثبت‌شده: 02 شهریور 1396
انتشار الکترونیکی: 27 آبان 1398