doi: 10.34172/mj.2019.062

جواد طلوعی‌آذر 1 ORCID logo، غفور غفاری 2 ORCID logo، اصغر توفیقی 1* ORCID logo

1 گروه فیزیولوژی ورزشی و حرکات اصلاحی، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
2 دانشجوی دکتری فیزیولوژی ورزشی قلب، عروق و تنفس، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
*نویسنده مسئول: *نویسنده مسوول؛ ایمیل: ، پست الکترونیکی: a.tofighi@urmia.ac.ir

زمینه: بهترین راه پیشگیری از پوکی استخوان در سالمندی جلوگیری از کاهش تراکم استخوانی و تلاش در جهت حفظ آن در سنین جوانی و میانسالی است. بنابراین هدف از مطالعه حاضر، تعیین تاثیر هشت هفته تمرین هوازی در آب بر شاخص‌های تشکیل و متراکم کننده استخوان در مردان میانسال دارای اضافه وزن بود.

روش‌ کار: در یک مطالعه نیمه‌تجربی 24 مرد دارای اضافه وزن (25BMI≥ ) 45 تا 55 ساله به صورت فراخوان عمومی، از میان 70 داوطلب جهت شرکت در این مطالعه، به طور تصادفی انتخاب و پس از دارا بودن شرایط لازم به دو گروه تجربی (12 نفر) و کنترل (12 نفر) تقسیم شدند. برنامه تمرینی شامل تمرینات هوازی در آب با شدت 45 تا 65 درصد ضربان قلب بیشینه به مدت 8 هفته بود. نمونه‌های خونی قبل و بعد از تمرین جهت اندازه‌گیری متغیرهای سرمی گرفته شد.

یافته ‌ها: تفاوت معناداری بین مقادیر پیش‌آزمون و پس‌آزمون تراکم استخوان ران، استئوکلسین و پاراتورمون سرم در گروه تجربی مشاهده شد (p< 0.05) در حالی که این تفاوت برای مقادیر پیش و پس‌آزمون این متغیرها در آزمودنی‌های گروه کنترل معنادار نبود (p> 0.05). همچنین فعالیت ورزشی؛ میانگین تغییرات تراکم استخوان ران، سطح استئوکلسین و پاراتورمون سرم در گروه تجربی را در مقایسه با گروه کنترل به شکل معناداری افزایش داد (p< 0.05).

نتیجه ‌گیری: جهت جلوگیری از بروز پوکی استخوان و کاهش تراکم استخوانی ناشی از افزایش سن، تمرینات ورزشی هوازی در آب به افراد میانسال دارای اضافه وزن پیشنهاد می‌شود.

کلید واژه ها: تمرین هوازی در آب, تراکم استخوان, استئوکلسین, پاراتورمون, مردان میانسال

نحوه استناد به این مقاله: طلوعی‌آذر ج، غفاری غ، توفیقی ا. تأثیر هشت هفته تمرین هوازی در آب بر شاخص‌های تشکیل و متراکم کننده استخوان در مردان میانسال دارای اضافه وزن. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتي ـ درماني تبریز. 1397؛ 41(5):89-99

ثبت‌شده: 23 اردیبهشت 1396
انتشار الکترونیکی: 27 آبان 1398