doi: 10.34172/mj.2019.058

زهرا رخشیدن 1 ORCID logo، محمد ضعیفی‌زاده 2* ORCID logo، بهاره پهلوان 3 ORCID logo

1 گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم، واحد اهر، دانشگاه آزاد اسلامی، اهر، ایران
2 گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم، واحد اردبیل، دانشگاه آزاد اسلامی، اردبیل، اردبیل، ایران
3 گروه جراحی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران
*نویسنده مسئول: * نویسنده مسوول؛ ایمیل: ، پست الکترونیکی: mzaefi@gmail.com

زمینه: سرطان پروستات شایع‌ترین سرطان بدخیم در مردان است. شناخت ماهیت و روند سرطان و مکانیزم‌های مهار آن همواره از موضوعات مهم و مطرح در علم می‌باشد. هدف از این پژوهش بررسی مکانیزم اثر اولئوروپین موجود در عصاره زیتون بر روی میزان بیان پروتئین‌های رده سلولی سرطانی پروستات LNcap می‌باشد.

روش‌ کار: آزمون زنده مانی (MTT) در 8 سطح اولئوروپین ppm 2500 و1250، 625، 312، 156، 78، 39 و 19 در رده‌ی سلولی LNcap، در قالب طرح CRD اعمال و آنالیز پروتئومیکس مقایسه‌ای افتراقی انجام شد. نتایج الکتروفورز دو بعدی برای پروتئین‌های افتراقی از طریق MS- MALDI-TOF-TOF و Align آن‌ها در Database Mascot مورد شناسایی قرار گرفتند.

یافته‌ها: نتایج آزمون زنده مانی نشان می‌دهد اولئوروپین زیتون می‌تواند رشد سلول‌های سرطانی LNCap را کنترل و میزان گردشدگی سلول‌ها را افزایش دهد. بیشترین میزان این کنترل رشد در غلظت ppm 625 بوده است که در این دز بیشترین القای اپاپتوز اتفاق افتاده بود. پروتئین‌های GSTP1 و DMNT1 به عنوان پروتئین‌های افتراقی در اثر تیمار با اولئوروپین نسبت به شاهد شناسایی شدند، به‌طوری که با اعمال تیمار ppm625 اولئوروپین پروتئین DNMT1 نسبت به نمونه شاهد کاهش بیان (Down Regulate) و GSTP1 افزایش بیان (Up Regulate) داشت.

نتیجه‌گیری: اولئوروپین از طریق اعمال تغییر بر بیان پروتئین‌ها، افزایش بیان ژن‌های آنتی‌اکسیدان، بیان برخی فاکتور‌های رونویسی، هدایت سلول‌ها به مسیر اپاپتوز و کاهش فعالیت‌های متاستازی، در مهار سلول‌های سرطانی پروستات رده LNcap موثر بوده است.

کلید واژه ها: سرطان پروستات, اولئوروپین, پروتئومیکس, پروتئین‌های افتراقی

نحوه استناد به این مقاله: رخشیدن ز، ضعیفی‌زاده م، پهلوان ب. آنالیز پروتئومیکس افتراقی (دوبعدی) رده سلولی سرطانی پروستات تحت تاثیر آنتی‌اکسیدان طبیعی اولئوروپین زیتون. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتي- درماني تبریز. 1398؛ 41(5): 56-64

ثبت‌شده: 23 آبان 1396
انتشار الکترونیکی: 27 آبان 1398