doi: 10.34172/mj.2019.055

مریم جان بزرگی 1 ORCID logo، مژده خواجه لندی 2* ORCID logo

1 گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
2 گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه محققی اردبیل، اردبیل، ایران
*نویسنده مسئول: * نویسنده مسوول؛ ایمیل:، پست الکترونیکی: mojdeh.khajehlandi@gmail.com

زمینه: تغييرپذيري زيادي در پاسخ كورتيزول و تستوسترون به روش‌های مختلف تمرین ورزشی وجود دارد. از جمله روش تمرین ورزشی که امروزه مورد توجه قرار گرفته است، تمرینات همراه با محدودیت جریان خون است. از این رو هدف مطالعه حاضر مقایسه تغییرات سطوح سرمی تستوسترون و کورتیزول متعاقب تمرین مقاومتی با و بدون محدودیت جریان خون در ورزشکاران دختر بود.

روش‌کار: 30 دختر ورزش‌کار با دامنه سنی 30-23 سال به‌طور تصادفی به سه گروه: تمرين مقاومتي سنتي، تمرين مقاومتي همراه با محدودیت جریان خون و کنترل تقسیم شدند. تمرین با یک ست 30 تکرار شروع و با دو ست تکرار تا حد خستگی پایان یافت. نمونه‌گیری خونی برای اندازه‌گیری سطوح هورمون تستوسترون و کورتیزول قبل و بلافاصله پس از اتمام تمرین صورت گرفت. آزمون تی وابسته برای مقایسه درون‌گروهی، آزمون تحلیل واریانس یک‌راهه برای مقایسه بین‌گروهی استفاده گردید.

یافته‌ها: نتايج حاكي از عدم افزايش معنادار هورمون تستوسترون در مقایسه درون‌گروهی و بین‌گروهی بود (P=0/724). هم‌چنین میزان کورتیزول فقط در گروه بدون انسداد نسبت به پیش‌آزمون افزایش معنادار داشت (P=0/001)، اما در مقایسه بین‌گروهی هر دو گروه تمرینی نسبت به گروه کنترل افزایش معناداری در سطوح سرمی هورمون کورتیزول داشتند (P=0/002).

نتیجه‌گیری: به نظر می‌رسد برای ورزشکارانی که در مرحله بازتوانی هستند و توانایی بلند کردن وزنه سنگین را ندارند می‌توان تمرینات همراه با محدودیت جریان خون با شدت پایین را با تمرینات بدون انسداد با شدت بالا جایگزین کرد.

کلید واژه ها: تستوسترون, کورتیزول, محدودیت جریان خون, ورزشکار

نحوه استناد به این مقاله: جان بزرگی م، خواجه لندی م. مقایسه تغییرات سطوح هورمونی تستوسترون و کورتیزول متعاقب تمرین مقاومتی با و بدون محدودیت جریان خون در ورزشکاران دختر. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتي- درماني تبریز. 1398؛ 41(5):25-33

ثبت‌شده: 01 آذر 1396
انتشار الکترونیکی: 27 آبان 1398