doi: 10.34172/mj.2019.053

بهمن ابراهیمی ترکمانی 1* ORCID logo، معرفت سیاه‌کوهیان 2 ORCID logo، مهدی جعفرلو 3 ORCID logo

1 دانشجوی دکتری فیزیولوژی ورزشی، گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
2 گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
3 دانشجوی دکتری فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
*نویسنده مسئول: *نویسنده مسوول؛ ایمیل، پست الکترونیکی: Iba.ayden@yahoo.com

زمینه: گسترش بيماري‌هاي قلبي-عروقي زمينه‌اي التهابي دارد و التهاب عمومي نقش محوري در پيشرفت آترواسكلروز به ویژه در افراد دارای اضافه وزن و چاق ايفا مي‌كند. هدف از تحقیق حاضر مقایسه تاثیر ده هفته فعالیت ورزشی تناوبی با شدت بالا و هوازی با شدت متوسط بر روی برخی شاخص‌های خطرزای قلبی-عروقی در مردان غیرفعال دارای اضافه وزن بود.

روش‌ کار: تعداد 18 مرد دارای اضافه وزن (با میانگین سنی42/1±12/24 سال و شاخص توده بدنی 94/0±27/27 کیلوگرم بر متر مربع) به صورت داوطلبانه در تحقیق حاضر شرکت و به طور تصادفی به دو گروه تمرین تناوبی با شدت بالا (9 نفر) و تمرین هوازی با شدت متوسط (9 نفر) تقسیم شدند. آزمودنی‌ها به مدت 10 هفته و هفته‌ای سه جلسه در برنامه تمرینی شرکت کردند. سطوح پروتئین واکنشگرC و نیم‌رخ لیپیدی قبل و بعد از برنامه تمرینی اندازه‌گیری شد. جهت تجزیه و تحلیل داده‌ها از آزمون‌های آماری t همبسته و t مستقل در سطح معنی‌داری p≤0.05 استفاده شد.

یافته‌ها: پس از 10 هفته در گروه تمرین تناوبی با شدت بالا سطوح کلسترول (P=0.001), LDL (P=0.002) و پروتئین واکنشگر C P=0.001 کاهش معنی‌داري یافت. همچنین در این گروه HDL افزایش معنی‌داری یافت (P=0.001). در گروه تمرین هوازی با شدت متوسط پس از ده هفته تمرین تنها کلسترول کاهش معنی‌داري نشان داد (P=0.006).

نتیجه ‌گیری: نتایج حاصل از تحقیق حاضر به نشان داد ده هفته فعالیت ورزشی تناوبی با شدت بالا تغییرات برجسته‌ای در ترکیب بدن، نیم‌رخ لیپیدی و پروتئین واکنشگر C در دانشجویان دارای اضافه وزن به وجود می‌آورد.

کلید واژه ها: تمرین تناوبی شدید, نیم‌رخ لیپیدی, اضافه وزن, پروتئین واکنشگرC

نحوه استناد به این مقاله: ابراهیمی ترکمانی ب، سیاه‌کوهیان م، جعفرلو م. مقایسه تاثیر 10 هفته تمرین تناوبی با شدت زیاد و هوازی با شدت متوسط بر سطوح پروتئین واکنشگر C و نیم‌رخ چربی در مردان جوان دارای اضافه وزن. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتي ـ درماني تبریز. 1398؛ 41(5):7-15

ثبت‌شده: 23 اردیبهشت 1396
انتشار الکترونیکی: 27 آبان 1398