چکیده
زمینه: شير گاو يكی از اولين غذاهايی است كه وارد رژيم غذايی كودك شده و آلرژی به آن شايعترين آلرژی غذايی در سال اول عمر است. هدف از این پژوهش بررسی آلرژی به شیر گاو بر اساس یافتههای بالینی با استفاده از پرسشنامهCOMISS است.
روشکار: در یک بررسی مقطعی و توصیفی، 100 شیرخوار کمتر از 6 ماه مطالعه شدند. اطلاعات دموگرافیک و علایم بالینی بر اساس پرسشنامه COMISS تکمیل شد. دادهها با روش Square chi- و T-test تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: در این بررسی، 100 شیرخوار (51 پسر و 49 دختر) با میانگین سنی 4/1 ± 5/3 ماه مطالعه شدند. تغذیه این شیرخواران در 61% درصد از موارد با شیرمادر، 9% درصد با شیر گاو و30% درصد با استفاده از هر دو شیر بود. بر اساس معیار کلی پرسشنامه حاضر COMISS ، 65% از شیرخواران نمره 0- 5، 27% نمره 6-11 و 8% نیز نمره 12 و بیشتر را کسب کردند و لذا احتمال آلرژی به شیر گاو با این پرسشنامه در 8% از شیرخواران وجود داشت. فراوانی آلرژی به شیرگاو با نوع تغذیه رابطه معناداری (p <0.001) داشت. همچنین آلرژی به شیرگاو با شاخصهای رشدی نیز رابطه معناداری دارد.
نتیجهگیری: استفاده از روشهای غیرتهاجمی نظیر پرسشنامه COMISS جهت تشخیص و درمان میتواند کمک کننده باشد و همچنین، تغذیه با شیر مادر میتواند فراوانی آلرژی به شیر گاو را کاهش دهد.