مجله پزشكي دانشگاه علوم پزشكي و خدمات بهداشتي ـ درماني تبريز. 1399؛42(6): 659-666.
doi: 10.34172/mj.2021.006

Scopus ID: 85131013261

Pediatrics

بررسی آلرژی به شیر گاو در شیرخواران بر اساس پرسشنامه COMISS

مهناز صادقی شبستری 1 ORCID logo، پریسا سیاه سنگی 2* ORCID logo، ماندانا رفیعی 3 ORCID logo، مریم حسین پور سرمدی 4 ORCID logo، پری ناز حبیبی 5 ORCID logo

1 مرکز تحقیقات ایمونولوژی، بیمارستان کودکان، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
2 دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
3 مرکز تحقیقات بیماریهای گوارش و کبد، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
4 دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
5 دانشکده پزشکی، بیمارستان کودکان، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: * نویسنده مسؤول؛ ايميل: ، پست الکترونیکی: parisa.siahsangi@gmail.com

زمینه: شير گاو يكی از اولين غذاهايی است كه وارد رژيم غذايی كودك شده و آلرژی به آن شايع‌ترين آلرژی غذايی در سال اول عمر است. هدف از این پژوهش بررسی آلرژی به شیر گاو بر اساس یافته‌‌های بالینی با استفاده از پرسشنامهCOMISS است.

روش‌کار: در یک بررسی مقطعی و توصیفی، 100 شیرخوار کمتر از 6 ماه مطالعه شدند. اطلاعات دموگرافیک و علایم بالینی بر اساس پرسشنامه COMISS تکمیل شد. داده‌ها با روش Square chi- و T-test تجزیه و تحلیل شدند.

یافته‌ها: در این بررسی، 100 شیرخوار (51 پسر و 49 دختر) با میانگین سنی 4/1 ± 5/3 ماه مطالعه شدند. تغذیه این شیرخواران در 61% درصد از موارد با شیرمادر، 9% درصد با شیر گاو و30% درصد با استفاده از هر دو شیر بود. بر اساس معیار کلی پرسشنامه حاضر COMISS ، 65% از شیرخواران نمره 0- 5، 27% نمره 6-11 و 8% نیز نمره 12 و بیشتر را کسب کردند و لذا احتمال آلرژی به شیر گاو با این پرسشنامه در 8% از شیرخواران وجود داشت. فراوانی آلرژی به شیرگاو با نوع تغذیه رابطه معناداری (p <0.001) داشت. همچنین آلرژی به شیرگاو با شاخص‌های رشدی نیز رابطه معناداری دارد.

نتیجه‌گیری: استفاده از روش‌های غیرتهاجمی نظیر پرسشنامه COMISS جهت تشخیص و درمان می‌تواند کمک کننده باشد و همچنین، تغذیه با شیر مادر می‌تواند فراوانی آلرژی به شیر گاو را کاهش دهد.

کلید واژه ها: آلرژی به شیر گاو, شیر مادر, نشانه های بالینی, شیرخواران

نحوه استناد به این مقاله: صادقی شبستری م، سیاه سنگی پ، رفیعی م، حسین پور سرمدی م، حبیبی پ. بررسی آلرژی به شیر گاو در شیرخواران بر اساس پرسشنامه COMISS. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتي- درماني تبریز. 1399؛ 42(6):659-666

ثبت‌شده: 25 بهمن 1398
انتشار الکترونیکی: 06 اسفند 1399