مجله پزشكي دانشگاه علوم پزشكي و خدمات بهداشتي ـ درماني تبريز. 1399؛42(6): 677-683.
doi: 10.34172/mj.2021.008

Scopus ID: 85131012355

Dermatology

مهدی امیرنیا 1 ORCID logo، محمد رنجکش 1 ORCID logo، میر احد موسوی 1* ORCID logo

1 بیمارستان سینا، گروه بیماری‌های پوست، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: * نویسنده مسؤول؛ ايميل: ، پست الکترونیکی: Mmousvai@yahoo.com

زمينه: هر چند بسیاری از زگیل‌ها با درمان های معمول بهبود می‌یابند، ولی موارد مقاوم از معضلات شایع هستند. بلئومایسین از جمله داروهایی است که برای موارد مقاوم استفاده می‌شود. هدف از این پژوهش مقایسه اثر ترکیبی کرایوتراپی و تزریق داخل ضایعه بلئومایسین با کرایوتراپی در درمان زگیل مقاوم است.

روش کار: شصت بیمار با زگيل مقاوم به درمان انتخاب شده و به صورت تصادفي در دو گروه 30 نفره A و B قرار داده شدند. در هر گروه سه جلسه كرايو طي هفته‌هاي 0، 3 و 6 در صورت وجود ضايعات قابل مشاهده انجام شد. در گروه B علاوه بر كرايوتراپي در هفته صفر و در صورت وجود ضايعه قابل مشاهده طي هفته 3 نيز تزريق داخل ضايعه بلئومايسين mg/ml1 انجام شد. نتايج درماني و عوارض احتمالي در هفته‌هاي 3 و 6 بررسي شد.

يافته‌ها: میزان پاسخ به درمان از نظر پزشک به صورت ضعیف، متوسط و خوب تعریف شد که این میزان بعد از سه هفته درمان در گروه A به ترتیب 7/16، 3/53 و10 درصد و درگروه B به ترتیب 7/16، 50 و3/33 درصد بود. میزان پاسخ بعد از 6 هفته به درمان در گروه A به ترتیب 3/33، 40 و 7/26 درصد و درگروه B نیز به ترتیب 7/6، 40 و 3/53 درصد بدست آمد.

نتيجه‌گيري: درمان ترکیبی کرایوتراپی وتزریق داخل ضایعه بلئومایسین نسبت به کرایوتراپی روش موثرتری برای درمان زگیل مقاوم است.

کلید واژه ها: کرایوتراپی, بلئومایسین, زگیل

نحوه استناد به این مقاله: امیرنیا م، رنجکش م، موسوی م ا. مقايسه اثر درمان تركيبي كرايوتراپي و تزريق داخل ضايعه بلئومايسين با درمان كرايوتراپي در درمان زگيل‌هاي مقاوم كف دست و پا. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتي- درماني تبریز. 1399؛42(6):677-683

ثبت‌شده: 16 شهریور 1398
انتشار الکترونیکی: 06 اسفند 1399