چکیده
زمینه: زانوی ضربدری یک دفورمیتی در مفصل زانو می باشد. این عارضه با نیروهای مکانیکی تغییریافته در مفصل درشت نئی-رانی و کشککی-رانی همراه است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثر استفاده از بريس زانوي مدرج در دو زاويه ٦٠ و ٣٠ درجه بر طيف فركانس نيروهاي عكس العمل زمين در افراد داراي زانوي ضربدري طي حرکت فرود بود.
روش کار: پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی بود. 20 دانشجوی پسر غیرورزشکار دارای عارضه زانوی ضربدری (دامنه سنی: 20-30 سال) داوطلب شرکت در پژوهش شدند. فرود در سه شرایط بدون بریس زانو، با بریس زانو با درجه محدودیت فلکسیونی 60 و 30 درجه از سکویی به ارتفاع 40 سانتی متر صورت گرفت. از صفحه نیروی برتک جهت ثبت نیروهای عکس العمل زمین استفاده شد. از تبدیل فوریر برای محاسبه ی طیف فرکانس نیروهای عکس العمل زمین طی دو شرایط فرود با و بدون بریس استفاده شد.
یافته ها: یافته های پژوهش حاضر نشان داد مولفه فرکانس با توان 5/99 درصد در راستای داخلی-خارجی (0/02=P؛اندازه اثر بالا) و عمودی (0/75=P؛اندازه اثر بالا) کاهش معنی داری را نشان داده است. همچنین در مقدار مولفه میانه فرکانس در راستای داخلی-خارجی ( 0/019=P؛اندازه اثر پایین) و در راستای قدامی-خلفی (0/019=P؛ اندازه اثر بالا) کاهش معنی داری را مشاهده شد.
نتیجه گیری: با توجه به کاهش میانه فرکانس طی حرکت فرود با بریس زانو می توان احتمالا بیان نمود که استفاده از بریس زانو قادر به کاهش نرخ آسیب در افراد مبتلا زانو ضربدری می شود. با وجود این اثبات بهتر این موضوع نیاز به انجام پژوهش های بیشتری دارد.