doi: 10.34172/mj.2019.038

جذب الکتریکی باکتری استافیلوکوکوس اورئوس در محیط کشت مایع

محمد رضا نهائی 1,2* ORCID logo، حسن امینی 1، اتابک اسودی کرمانی 1، نیره دیده ور 2، بهنام امینی 3، محمد اکبری دیباور 2

1 مرکز تحقیقات هماتولوژی و اونکولوژی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
2 گروه آموزشی میکروب شناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، ایران
3 دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: *نویسنده مسئوول؛ ایمیل ، پست الکترونیکی: nahaeim@yahoo.com

زمینه: همه میکروارگانیسم‌ها به دلیل داشتن گروه‌های سولفات در اسید موکوپلی ساکاریدها و نیز گروه‌های فسفات یونیزه در فسفولیپیدها و برخی گروه‌های شیمیایی دیگر دارای بار الکتریکی منفی در سطح خود هستند و از طرفی پژوهش‌های رو به گسترش در خصوص تأثیر میدان‌های الکتریکی بر روی زندگی بیولوژیک از اثرات ضد التهابی گرفته تا اثرات کارسینوژن، بستر مناسبی را جهت بررسی این سوال که آیا این میدان‌ها می‌توانند موجب جذب یا دفع میکروارگانیسم‌ها گردند، فراهم می‌سازد. لذا در این مطالعه جذب الکتریکی استافیلوکوکوس اورئوس در محیط کشت مایع مورد تجسس قرار گرفت.

روش‌کار: جهت ایجاد میدان الکتریکی از تانک پلاستیکی استفاده شد که در دو طرف آن الکترود مثبت (کاتد) و الکترود منفی (آند) تعبیه گردید. پس از استریل سازی، تانک تهیه شده با محیط کشت مایع نوترینت براث پر شد و باکتری مورد مطالعه (S.aureus ATCC 29213) در آن کشت گردید و جهت پخش یکسان باکتری در قسمتهای مختلف بوسیله لوپ، مایع درون تانک بهم زده شد. سپس با اتصال به جریان الکتریسیته شارژ مثبت و منفی در دو قطب تانک ایجاد شد. بعد از 24 ساعت از رشد باکتری از مناطق مختلف تانک نمونه برداری شده و نسبت به شمارش باکتری‌ها از مناطق مختلف نمونه برداری بعمل آمده و در محیط کشت نوترینت آگار کشت گردید. آزمایش فوق سه بار در شرایط یکسان تکرار و میانگین نتایج بدست آمده محاسبه گردید.

یافته‌ها: نتایج میانگین شمارش باکتری بر روی نمونه های برداشته شده از مناطق مختلف تانک با میدان‌های الکتریکی با شدت 20 نیوتن بر کولون، در سه بار آزمایش بعمل آمده نشان داد که تعداد باکتری استافیلوکوکوس اورئوس در سمت الکترود مثبت CFU/ml 103× 8.2، در وسط تانک CFU/ml 103× 6.2 و در سمت الکترود منفی CFU/ml 103× 3.6 بود.

نتیجه‌گیری: مقایسه نتایج بدست آمده بر روی تعداد باکتریها در سمت الکترود مثبت، الکترود منفی و وسط تانک نشانگر تأثیر مستقیم این میدان ها در جابجایی و جذب باکتری ها به سمت الکترود مثبت بود.

کلید واژه ها: پتانسیل الکترواستاتیک (پتانسیل زتا), شارژ سطحی منفی, اختلاف پتانسیل الکتریکی, منبع تغذیه الکتریکی, استافیلوکوکوس اورئوس

نحوه استناد به این مقاله: نهائی م ر، امینی ح، اسودی کرمانی ا، دیده ور ن، امینی ب، اکبری دیباور م. جذب الکتریکی باکتری استافیلوکوکوس اورئوس در محیط کشت مایع. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتي‌ـ‌درماني تبریز. 1398؛ 41(3):95-100

ثبت‌شده: 21 تیر 1396
پذیرفته‌شده: 27 شهریور 1396