doi: 10.34172/mj.2019.035

تأثیر تمرین بی‌هوازی با مصرف ملاتونین بر بیان نشانگرهای BAX و BCL2 میوکارد رت پس از ایسکمی ریپرفیوژن

حامد علی‌زاده پهلوانی 1* ORCID logo، حمید رجبی 2، محمد نبیونی 3، پژمان معتمدی 2، ندا خالدی 2

1 گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه علوم پزشکی بهبهان، بهبهان، ایران
2 گروه فيزيولوژي ورزشي، دانشكده تربيت بدني و علوم ورزشي، دانشگاه خوارزمي، تهران، ايران
3 گروه زيست‌شناسي سلولي و مولكولي، دانشكده علوم زيستي، دانشگاه خوارزمي، تهران، ايران
*نویسنده مسئول: * نویسنده مسوول؛ ایمیل: ، پست الکترونیکی: Alizadehh76@yahoo.com

زمینه: هدف از تحقیق حاضر بررسی تأثیر تمرین بی هوازی با مصرف ملاتونین بر بیان نشانگرهای BAX و BCL2 میوکارد رت پس از ایسکمی ریپرفیوژن می باشد.

روش کار: 28 رت صحرایی نر ویستار دو تا سه ماهه با وزن تقریبی 200-250 گرم به پنج گروه، پایلوت (14=n)، کنترل (4=n)، ملاتونین (4=n)، تمرین بی هوازی (4=n) و تمرین بی هوازی و ملاتونین (4=n) تقسیم شدند. گروه پایلوت به دو گروه ایزوپرنالین (ایسکمی ریپرفیوژن) و سالم تقسیم گردیدند. گروه ایزوپرنالین در دو روز متوالی با فاصله 24 ساعت با دوز 150 و 125 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن تحت تزریق ایزوپرنالین قرار گرفتند؛ و گروه سالم هیچگونه تیماری نداشتند. سپس با رنگ آمیزی تری کروماسون میزان فیبروز بیشتر در گروه ایزوپرنالین نسبت به گروه سالم تأیید شد. گروه‌های ملاتونین یک ماه هر روز با دوز 10 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن تیمار شدند؛ و گروه های تمرین بی هوازی و تمرین بی هوازی ملاتونین تحت تمرین یک ماهه با تواتر سه جلسه در هفته روی تردمیل قرار گرفتند. اما گروه کنترل در پایان یک ماه فقط تحت تزریق ایزوپرنالین قرار گرفتند. در نهایت رت‌ها تشریح شدند و اندازه‌گیری بیان ژن bax و bcl2 به روش ریل تایم انجام شد. نتایج تحقیق با فرمول 2-∆∆ct و روش آماری تی مستقل، تحلیل واریانس یک طرفه و تعقیبی توکی با نرم افزار spss تحلیل شد.

یافته‌ها: تیمار ملاتونین و تمرین بی هوازی به تنهایی بر بیان ژن bax و bcl2 تأثیر ناچیزی دارد. اما تمرین بی هوازی با مصرف ملاتونین نیز می تواند بیان ژن BAX و BCL2 را به ترتیب کاهش و افزایش دهند؛ و نسبت به تیمار ملاتونین به¬تنهایی تأثیر معنی داری نشان دهند.

نتیجه گیری: به نظر می رسد تمرین بی هوازی با مصرف ملاتونین نسبت به مصرف ملاتونین به تنهایی می تواند از میزان حجم سکته میوکارد احتمالی ناشی از بی تحرکی بکاهد.

کلید واژه ها: آپوپتوز, ، تمرین بی‌هوازی, ملاتونین, ریپرفیوژن, BAX, BCL2

نحوه استناد به این مقاله: علی­زاده پهلوانی ح، رجبی ح، نبیونی م، معتمدی پ، خالدی ن. تأثیر تمرین بی­هوازی با مصرف ملاتونین بر بیان نشانگرهای BAX و BCL2 میوکارد رت پس از ایسکمی ریپرفیوژن. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتي ـ درماني تبریز. 1398؛ 41(3):68-77

ثبت‌شده: 21 مرداد 1396
پذیرفته‌شده: 13 آبان 1396