چکیده
زمینه: پپتید ناتریورتیک مغزی (BNP) به لحاظ پاتولوژیک یک نشانگر مهم در بررسی و تشخیص اختلال عملکرد سیستولیک بطن چپ می باشد. به نظر میرسد فعالیت بدنی و ساعات شبانهروزی بر تغییرات غلظت BNP اثرگذار است. هدف از مطالعه حاضر بررسی زمان انجام فعالیت بیهوازی بر تغییرات غلظت BNP زنان مبتلا به سندرم متابولیک بود.
روش کار: 17 زن 30 تا 40 ساله مبتلا به سندرم متابولیک به صورت داوطلبانه و هدفمند انتخاب و در مطالعه شرکت کردند. سپس در دو جلسه مجزا (به فاصله 6 روز) فعالیت بی هوازی را در صبح و عصر و به صورت میدانی اجرا کردند. نمونه خونی قبل و بلافاصله بعد از اجرای فعالیت در صبح و عصر جمعآوری گردید. برای تجزیه تحلیل دادهها از روش آماری تی تست و تی جفتی استفاده گردید. سطح معنیداری (0.05≥P) در نظر گرفته شد.
یافتهها: بر اساس نتایج بدست آمده تفاوت معنیداری در تغییرات BNP صبح و عصر در پیش آزمون و پس آزمون وجود داشت (0.000˂P). همچنین غلظت BNP بعد از تمرین هوازی در وهله صبح نسبت به عصر بیشتر بود و این اختلاف به لحاظ آماری معنیدار میباشد (0.002˂P).
نتیجهگیری: باتوجه به وجود تفاوت معنی دار در میانگین غلظت BNP صبح و عصر، به دلیل کمتر بودن میانگین غلظت BNP در عصر به نظر میرسد فعالیت در عصر استرس کمتری را بر دیواره میوکارد وارد میکند.