doi: 10.34172/mj.2019.030

علی اوصالی* ORCID logo

1 دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه بناب، بناب، ایران
*نویسنده مسئول: * نویسنده مسوول؛ ایمیل: ، پست الکترونیکی: osalialiphd@gmail.com

زمینه: پپتید ناتریورتیک مغزی (BNP) به لحاظ پاتولوژیک یک نشانگر مهم در بررسی و تشخیص اختلال عملکرد سیستولیک بطن چپ می باشد. به نظر می‌رسد فعالیت بدنی و ساعات شبانه‌روزی بر تغییرات غلظت BNP اثرگذار است. هدف از مطالعه حاضر بررسی زمان انجام فعالیت بی‌هوازی بر تغییرات غلظت BNP زنان مبتلا به سندرم متابولیک بود.

روش کار: 17 زن 30 تا 40 ساله مبتلا به سندرم متابولیک به صورت داوطلبانه و هدفمند انتخاب و در مطالعه شرکت کردند. سپس در دو جلسه مجزا (به فاصله 6 روز) فعالیت بی هوازی را در صبح و عصر و به صورت میدانی اجرا کردند. نمونه خونی قبل و بلافاصله بعد از اجرای فعالیت در صبح و عصر جمع‌آوری گردید. برای تجزیه تحلیل داده‌ها از روش آماری تی تست و تی جفتی استفاده گردید. سطح معنی‌داری (0.05≥P) در نظر گرفته شد.

یافته‌ها: بر اساس نتایج بدست آمده تفاوت معنی‌داری در تغییرات BNP صبح و عصر در پیش آزمون و پس آزمون وجود داشت (0.000˂P). همچنین غلظت BNP بعد از تمرین هوازی در وهله صبح نسبت به عصر بیشتر بود و این اختلاف به لحاظ آماری معنی‌دار می‌باشد (0.002˂P).

نتیجه‌گیری: باتوجه به وجود تفاوت معنی دار در میانگین غلظت BNP صبح و عصر، به دلیل کمتر بودن میانگین غلظت BNP در عصر به نظر می‌رسد فعالیت در عصر استرس کمتری را بر دیواره میوکارد وارد می‌کند.

کلید واژه ها: پپتید ناتریورتیک مغزی, فعالیت بی‌هوازی, سندرم متابولیک

نحوه استناد به این مقاله: اوصالی ع. تاثیر حاد فعالیت بی هوازی در صبح و عصر بر غلظت BNPزنان مبتلا به سندرم متابولیک. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتي ـ درماني تبریز. 1398؛ 41(3):31-37

ثبت‌شده: 29 تیر 1396
پذیرفته‌شده: 13 آبان 1396