doi: 10.34172/mj.2019.028

رامین امیرساسان 1* ORCID logo، مصطفی آرمان‌فر 1 ORCID logo، جواد حصاری 2

1 گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
2 گروه صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: *نویسنده مسئوول؛ ایمیل ، پست الکترونیکی: amirsasan@tabrizu.ac.ir

زمینه: microRNA (miRNA) دسته جدیدی از شاخص‌های زیستی هستند که در بسیاری از فرآیندهای زیستی و بیان ژن درگیر هستند. بنابراین، مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر هشت هفته تمرین تناوبی شدید (High Intensity Intermittent Training, HIIT) بر غلظت miRNA-1 و miRNA-21 پسران نوجوان انجام شد.

روش‌کار: در این مطالعه نیمه‌تجربی، 22 پسر نوجوان (17-15 ساله) انتخاب و پس از همگن‌سازی بر اساس سن، برخی شاخص‌های پیکرشناختی و میزان آمادگی هوازی به صورت تصادفی در دو گروه کنترل و تمرین جایگزین شدند. سپس، هشت هفته (هر هفته 4-3 جلسه) تمرین HIIT را اجرا کردند که هر جلسه تمرین شامل 8-6 تکرار دویدن 60-30 ثانیه‌ای با شدت تمام و 4-5/3 دقیقه استراحت بین هر تکرار بود. در نهایت، مقادیر هر یک از شاخص‌های فوق‌الذکر، 24-18 ساعت قبل و بعد از مداخله تمرینی اندازه‌گیری شد.

یافته‌ها: پس از هشت هفته تمرین HIIT، غلظت پایه miRNA-1 نسبت به دوره پیش از تمرین افزایش یافت (0.05>P)، در حالی که غلظت miRNA-21 کاهش یافت (0.05>P).

نتیجه‌گیری: بر اساس نتایج مطالعه حاضر به نظر می‌رسد استفاده از تغییرات miRNA-1 و miRNA-21، ممکن است شاخص مناسبی برای ارزیابی سازگاری‌های مرتبط با تمرینات ورزشی باشد.

کلید واژه ها: تمرینات تناوبی شدید, miRNA-1, miRNA-21, پسران نوجوان

نحوه استناد به این مقاله: امیرساسان ر، آرمان‌فر م، حصاری ج. تاثیر هشت هفته تمرین تناوبی شدید (HIIT) بر بیان miRNA-1 و miRNA-21 پسران نوجوان غیرفعال. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتي‌ـ‌درماني تبریز. 1398؛ 41(3):16-23

ثبت‌شده: 21 تیر 1396
پذیرفته‌شده: 12 شهریور 1396