doi: 10.34172/mj.2019.027

علیرضا استاد رحیمی 1 ORCID logo، بهرام جمالی ‌قراخانلو 2* ORCID logo، اکرم آمقانی 3 ORCID logo، علی ضرغامی خامنه 4 ORCID logo

1 مرکز تحقیقات علوم تغذیه، دانشکده تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
2 گروه علوم پایه، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
3 مدیریت تربیت بدنی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
4 گروه فيزيولوژی ورزشی، دانشکده تربیت‌بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه تبريز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: *نویسنده مسئوول؛ ایمیل، پست الکترونیکی: jamalib@tbzmed.ac.ir

زمینه: در طب سنتی، از شوید برای درمان اختلالات دستگاه گوارشی و اثرات کاهندۀ قند خون و چربی آن استفاده می‌شود. هدف از پژوهش حاضر، تعیین اثرات ترکیبی مکمل‌دهی عصارۀ شوید به تنهایی و همراه با تمرینات منظم هوازی بر شاخص‌های پروفایل لیپیدی در سرم مردان مبتلا به هیپرلیپیدمی بود.

روش‌کار: تعداد 60 مرد مبتلا به هیپرلیپیدمی پس از اخذ رضایت‌نامه بطور تصادفی به چهار گروه همگن شامل: کنترل، تمرین هوازی، عصاره شوید و تمرین هوازی همراه با عصاره شوید تقسیم شدند. مصرف خوراکی اسانس شوید (mg.kg-1.d 2) به ‌مدت هشت هفته همراه با پروتکل تمرینی (3 جلسه در هفته و هر جلسه 45 دقیقه دویدن روی نوارگردان) بود. نمونه‌های خونی در طی دو مرحله (48 ساعت پیش و پس از آخرین جلسۀ تمرین) جمع‌آوری شدند. داده‌ها با استفاده از آزمون‌های تحلیل واریانس مکرر، پس تعقیبی بونفرونی و تی مستقل در سطح معنی‌داری 0.05 بررسی گردید.

یافته‌ها: نتايج پژوهش حاضر نشان داد که سطوح کلسترول تام و تری‌گلیسرید در هر سه گروه تجربی کاهش معنی‌داری در مقایسه با قبل از دورۀ مداخله دارد (0.032=P). به ‌علاوه، میزان تغییرات کلسترول LDL و HDL به ‌ترتیب 75.22-% کاهش و 76.49+% افزایش تنها در گروه تمرین هوازی همراه با عصاره شوید در مقایسه با گروه کنترل معنی‌دار بود (0.001=P).

نتیجه‌گیری: به ‌نظر می‌رسد که ترکیب تمرینات منظم هوازی و مکمل ‌یاری شوید به ‌دلیل دارا بودن اثرات تجمعی نسبت به درمان با مصرف مکمل شوید و تمرین هوازی به تنهایی، روش درمانی مؤثرتری جهت بهبود شاخص‌های لیپیدی در ارتباط با هایپرلیپید می باشد.

کلید واژه ها: شوید, تمرین هوازی, هیپرلیپیدمیا

نحوه استناد به این مقاله: استاد رحیمی ع، جمالی ‌قراخانلو ب، آمقانی ا، ضرغامی خامنه ع. تأثیر هشت هفته مکمل‌دهی عصارۀ آبی-الکلی شوید همراه با تمرینات هوازی بر پروفایل لیپیدی مردان چاق مبتلا به هیپرلیپیدمی. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتي‌ـ‌درماني تبریز. 1398؛ 41(3):7-15

ثبت‌شده: 31 مرداد 1396
پذیرفته‌شده: 13 آبان 1396