doi: 10.34172/mj.2021.033

Scopus ID: 85130472976

سیستم عصبی

تاثیر تمرین هوازی بر پروتئین شوک حرارتی27 و فاکتور رشد عصبی مشتق شده از مغز در هیپوکامپ و قشر پیش پیشانی موش های دیابتی نوع دو

سعید دباغ نیکوخصلت 1 ORCID logo، پوران کریمی 1 ORCID logo، ایرج صدری 2* ORCID logo

1 گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
2 مرکز تحقیقات علوم اعصاب، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: *نویسنده مسؤول؛ ايميل، پست الکترونیکی: iraj.sadri@gmail.com

زمینه: مطالعات تجربی گزارش کرده اند که سطوح پروتئین شوک حرارتی27 (HSP27) و فاکتور رشد عصبی مشتق شده از مغز(BDNF) در بیماران دیابتی کاهش می یابد که با اختلالات شناختی در مغز همراه است. بنابراین افزایش بیان این دو پروتئین در قسمت­هایی از مغز که با یادگیری و حافظه در ارتباط هستند، می تواند یکی از اثرات مثبت تمرین هوازی بر بهبود شناخت در بیماران دیابتی باشد. هدف از مطالعه حاضر، بررسی تاثیر تمرین هوازی روی تردمیل(ATET) بر پروتئین هایHSP27 وBDNF در قشر پیش پیشانی و هیپوکامپ موش­های صحرایی با دیابت القا شده توسط استرپتوزوتوسین (STZ) بود.

روش کار: در این مطالعه از 20 سر موش صحرایی بالغ نر نژاد ویستار حدود 3 ماهه با وزن 25±250 گرم استفاده شد. دیابت با رژیم غذایی پرچرب (HFD) به مدت 4 هفته و دوز پایین STZ (35 میلی گرم/کیلوگرم به صورت تزریق درون صفاقی) القا شد. سپس حیوانات دیابتی به دو گروه 10تایی گروه کنترل(C) و گروه تمرین هوازی(E) تقسیم شدند. برنامه تمرینی در هفته اول با سرعت 13 متر در دقیقه، 25 دقیقه در روز، به مدت 5 روز در هفته و با شیب صفر درجه شروع و به تدریج در هفته هشتم به سرعت 27 متر بر دقیقه و مدت 60 دقیقه در روز افزایش یافت. برای مقایسه گروه ها از آزمون تی مستقل در سطح معنی داری P<0.05 استفاده شد.

یافته ها: نتایج نشان داد که هشت هفته ATET بیان پروتئین های HSP27 وBDNF را در هیپوکامپ و قشر پیش پیشانی نسبت به گروه کنترل افزایش داد.

نتیجه گیری: ATET می تواند عوارض ناشی از دیابت را کاهش داده و بیان پروتئین های HSP27 وBDNF مرتبط با شناخت و شکل پذیری سیناپسی را افزایش دهد و در نتیجه با بیماری­های نورودژنراتیو سیستم عصبی مقابله کند.

کلید واژه ها: HSP27, BDNF, تمرین هوازی روی تردمیل, قشر پیش‌پیشانی, هیپوکامپ

نحوه استناد به این مقاله: دباغ نیکوخصلت س، کریمی پ، صدری ا. تاثیر تمرین هوازی بر پروتئین شوک حرارتی27 و فاکتور رشد عصبی مشتق شده از مغز در هیپوکامپ و قشر پیش پیشانی موش های دیابتی نوع دو. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز. 1400؛43(1):92-99

ثبت‌شده: 13 تیر 1398
انتشار الکترونیکی: 28 فروردین 1400