مجله پزشكي دانشگاه علوم پزشكي و خدمات بهداشتي ـ درماني تبريز. 1399؛42(6): 627-633.
doi: 10.34172/mj.2021.002

Scopus ID: 85131015301

Pediatrics

اتیولوژی و پروگنوز هیپرتانسیون پورت در کودکان شمال غرب ایران

ماندانا رفیعی 1 ORCID logo، مریم شعاران 2* ORCID logo، سودا حبیب زاده 2 ORCID logo، ربابه قرقره چی 3 ORCID logo

1 مرکز تحقیقات گوارش و کبد، بخش کودکان، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
2 مرکز تحقیقات سلامت کودکان، بخش کودکان، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
3 بخش کودکان، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: * نویسنده مسؤول؛ ايميل: ، پست الکترونیکی: maryamshoaran@yahoo.com

زمينه: هیپرتانسیون پورت به افزایش پاتولوژیک فشار پورت یا اختلاف گرادیان فشار بین ورید پورت و وناکاوای تحتانی گفته می‌شود. هدف از مطالعه حاضر تعیین اتیولوژی و پروگنوز هیپرتانسیون پورت در کودکان شمال غرب ایران در طی 10 سال است.

روش کار: در این مطالعه توصیفی مقطعی ۷۳ کودک زیر 18 سال با تشخیص هیپرتانسیون پورت که طی دوره 10 ساله در بخش گوارش بیمارستان کودکان تبریز بستری شده بودند، بررسی شدند. مشخصات دموگرافیک این کودکان بررسی شده و بیماران از نظر علت زمینه‌ای با توجه به یافته‌های شرح حال و معاینه، بیوپسی کبد، سونوگرافی شکم و داپلر سونوگرافی کبد ارزیابی شدند.

يافته‌ها: شایع ترین علت هیپرتانسیون پورت مربوط به سیروز کریپتوژنیک با فراوانی ۲۱ مورد (۸/۲۸ درصد) بود. از کل بیماران ۷/۸۴ درصد، درمان موفق داشته و بدون عارضه ترخیص شدند. هفت مورد (7/۹ درصد) مرگ مشاهده شد، 2 بیمار تحت تعبیه شنت پورتوسیستمیک و 2 بیمار تحت پیوند کبد قرار گرفتند. برای 35 بیمار اسکلروتراپی انجام شد. از این گروه بیماران، ۲۸ مورد (۸۰ درصد) با پاسخ درمانی خوب ترخیص شده، ۴ مورد (42/۱۱ درصد) فوت شدند، 2 بیمار جهت تعبیه شنت پورتوسیستمیک و 1نفر برای پیوند کبد ارجاع شدند.

نتيجه‌گيري: علل منجر به هیپرتانسیون پورت از نظر بیماری زمینه ای و پیش آگهی تنوع بسیار داشته و بررسی دقیق علت هیپرتانسیون پورت برای انتخاب بهترین روش درمانی با اهمیت است. تشخیص زودهنگام بیماری کمک شایانی به پاسخ درمانی و کاهش عوارض خواهد کرد.

کلید واژه ها: هیپرتانسیون پورت, سیروز, اسپلنومگالی, خونریزی گوارشی, کودکان

نحوه استناد به این مقاله: رفیعی م، شعاران م، حبیب زاده س، قرقره چی ر. اتیولوژی و پروگنوز هیپرتانسیون پورت در کودکان شمال غرب ایران. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتي- درماني تبریز. 1399؛42(6):627-633

ثبت‌شده: 21 تیر 1398
انتشار الکترونیکی: 06 اسفند 1399