doi: 10.34172/mj.2021.035

Scopus ID: 85130610888

ژنتیک

پریسا وحیدی 1 ORCID logo، سید علی رحمانی 2* ORCID logo، ناهید حدیقه رضوان 3 ORCID logo

1 کارشناسی ارشد ژنتیک مولکولی، گروه زیست شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، تبریز، ایران
2 گروه زیست شناسی ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، تبریز، ایران
3 دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: *نویسنده مسؤول؛ ايميل: ، پست الکترونیکی: rahmaniseyedali@yahoo.com

زمینه: برای هر زوج باردار سلامت جنین طی ۹ ماه بارداری و بررسی جنین از نظر ناهنجاری های ژنتیکی و مادرزادی بسیار اهمیت دارد. به منظور کنترل شیوع بیماری های ژنتیکی در جامعه و عدم تحمیل هزینه های زیاد به خانواده بیمار و اجتماع، شناسایی ناقلان و تشخیص پیش از تولد آنها ضروری است.

روش کار: در مطالعه حاضر 50 نمونه مایع آمنیوتیک باهم بررسی سیتوژنتیک روتین و سیتوژنتیک مولکولی (FISH) شدند. آمنیوسنتز در هفته های ۱۴ تا ۱۶ بارداری با بررسی کروموزوم های متافازی برای تشخیص ناهنجاری های کروموزومی و ژنتیکی انجام می شود. FISH روشی سریع با حساسیت بالا که با استفاده از پروب های X و Y برای تشخیص ناهنجاری های عددی کروموزوم های جنسی به کار می رود.

یافته ها: در این مطالعه یک مورد جنین مبتلا به سندرم داون (۲ درصد)، سه مورد جنین مبتلا به extension در منطقه پلی مورفیسم بازوی کوتاه کروموزوم 15 (15p+) (6 درصد)، یک مورد جنین مبتلا به extension در منطقه پلی مورفیسم بازوی بلند کروموزوم 9 (9qh+) (2 درصد)، یک مورد جنین مبتلا به واژگونی پری­سانتریک در کروموزوم Y (2 درصد)، یک مورد جنین مبتلا به موزاییسم XYY، واریانت47,XYY /46,XY (۲ درصد) و یک مورد جنین مبتلا به قطعه ناشناخته اضافی در بازوی P کروموزوم ۱۵ (2 درصد) مشاهده شد.

نتیجه گیری: تکنیک FISH می­تواند برای زوجینی که زمان کافی برای انجام تکنیک سیتوژنتیک روتین ندارند و همچنین در بیماری های وابسته به جنس و در تعیین جنسیت جنین اهمیت داشته باشد. FISHقادر به تشخیص ناهنجاری های ساختاری نخواهد بود، همین امر موجب وابستگی این تکنیک به ­انجام کاریوتایپ جهت تشخیص دقیق ناهنجاری های کروموزومی می شود.

کلید واژه ها: کاریوتایپینگ, ناهنجاری‌های کروموزومی, هیبریداسیون فلورسانس درجا

نحوه استناد به این مقاله: وحیدی پ، رحمانی س ع، حدیقه رضوان ن. مطالعه خانم های باردار با ریسک بالای آنومالی جنینی به روش های سیتوژنتیک روتین (karyotyping) و سیتوژنتیک مولکولی (FISH) با به کارگیری پروب های X و Y و مقایسه مزایا و معایب هرکدام از روش های تشخیص در مبتلایان شمالغرب ایران. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز. 1400؛43(1):108-115

ثبت‌شده: 21 خرداد 1398
انتشار الکترونیکی: 28 فروردین 1400