doi: 10.34172/mj.2021.032

Scopus ID: 85130456640

ژنتیک

تاثیر دینوگزانتین جداسازی شده از باکتری های مقاوم به رادیواکتیو برمیزان بیان ژن 2-Bcl در رده سلولی Hela

مهسا کاوسی 1* ORCID logo، حسام باقری 2 ORCID logo

1 گروه زيست شناسي، واحد تهران شرق، دانشگاه آزاد اسلامي، تهران، ايران
2 کارشناس ارشد ژنتیک، گروه زيست شناسي، واحد تهران شرق، دانشگاه آزاد اسلامي، تهران، ايران
*نویسنده مسئول: *نویسنده مسؤول؛ ايميل: ، پست الکترونیکی: mkavoosi@iauet.ac.ir

زمینه: سرطان دهانه­ رحم بعد از سرطان پستان شایع ترین سرطان در زنان است. باور بر این است که عوامل ژنتیکی در بروز سرطان نقش دارند. 2-Bclژن شناخته شده ضد آپوپتوز است كه بدون اثر تحريكي بر تكثير سلولی سبب افزايش مدت زمان حيات سلول مي شود. امروزه تلاش می شود که از ترکیبات طبیعی برای کنترل یا درمان بیماری­ها استفاده شود. کارتنوئیدها یکی از این ترکیبات هستند. دینوگزانتین یک نوع کاروتنوئید جداسازی شده از باکتری Deinococcus radiodurans است. از آنجایی که این باکتری توانایی منحصر به فردی در مقاومت به پرتو دارد و پرتوها از عوامل شناخته شده بروز سرطان هستند، کارتنوئید تولید شده توسط این باکتری ارزشمند است. مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان تاثیر دینوگزانتین روی میزان بیان ژن 2-Bcl در رده سلولی Hela انجام گرفت.

روش کار: کشت فعال باکتری از مرکز ذخایر زیستی و ژنتیکی ایران خریداری و دینوگزانتین استخراج شد. Hela از انستیتو پاستور ایران تهیه و کشت داده شد. سلول ها به دو گروه تیمار و کنترل تقسیم شدند. دینوگزانتین روی گروه تیمار تاثیر داده شده و سمیت آن با MTT assay سنجیده شد. برای سنجش میزان بیان ژن از Real-time PCR استفاده شد. RNA از سلول های دو گروه استخراج و cDNA ساخته شد.

یافته ها: با انجام Real-time PCR مشخص شد که میزان بیان ژن ضد آپوپتوزی 2-Bcl به میزان 85/4 کاهش پیدا کرد و با توجه به اینکه 0/05>p value است (p- value=0) این کاهش معنی ­دار است.

نتیجه گیری: با توجه به نتیجه حاصل از Real-time PCR، عصاره دینوگزانتین روی رده سلولی سرطان رحم بعد از 48 ساعت تاثیری بازدارنده داشته و میزان بیان ژن ضد آپوپتوزی 2-Bcl تحت تاثیر عصاره به طور معنی­داری کاهش داشته است (p- value=0).

کلید واژه ها: سرطان دهانه‌ رحم, Deinoxanthin, 2-Bcl2, Real-time PC, MTT assay

نحوه استناد به این مقاله: کاوسی م، باقری ح. تاثیر دینوگزانتین جداسازی شده از باکتری های مقاوم به رادیواکتیو برمیزان بیان ژن 2-Bcl2 در رده سلولی Hela. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز. 1400؛43(1):84-91

ثبت‌شده: 20 خرداد 1398
انتشار الکترونیکی: 28 فروردین 1400