doi: 10.34172/mj.2021.025

Scopus ID: 85130619545

سیستم عصبی

آیدین کاظم پور آذر 1 ORCID logo، جواد آقازاده 1 ORCID logo، فیروز صالح پور 2 ORCID logo، امیر کمالی فر 1* ORCID logo، فرهاد میرزایی 2 ORCID logo، امیر رضاخواه 1 ORCID logo، ثمر کمالی فر 3 ORCID logo

1 گروه جراحی مغز و اعصاب، دانشکده ‍‍پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران
2 گروه جراحی مغز و اعصاب،‌ دانشکده ‍‍پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز،‌ تبریز، ایران
3 کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده ‍‍پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اراک،‌ اراک، ایران
*نویسنده مسئول: *نویسنده مسؤول؛ ايميل: ، پست الکترونیکی: amirkamalifar@gmail.com

زمينه: اسپوندیلولیستزیس دژنراتیو به طور شایعی در سطح ال ۴/ ال ۵ دیده می شود. به نظر می رسد ساکرالیزاسیون ال ۵ فشار وارده بر این سطح را بیشتر می کند و این فشار بیشتر، تخریب و لغزش را افزایش می دهد. با این وجود، تاثیر ساکرالیزاسیون ال ۵ بر متغیرهای رادیولوژیک اسپوندیلولیتزیس ال ۴/ ال ۵ تاکنون مطالعه نشده است.

روش کار: در این مطالعه مقطعی تحلیلی، ۷۸ بیمار با تشخیص اسپوندیلولیستزیس ال ۴ ال ۵ به دو گروه با(۲۴ نفر) و بدون (۵۴ نفر) ساکرالیزاسیون ال ۵ تقسیم شدند. چهار معیار رادیولوژیک میزان سرخوردگی ال ۴ روی ال ۵ به درصد، جهت گیری مفصل ال ۴ /ال ۵ به درجه ، استئوآرتریت مفصل ال ۴/ ال ۵ با معیار فوجی وارا (۱-۴) و دژنراسیون دیسک ال ۴ ال ۵ براساس تقسیم بندی فری من (۱-۵)، بین دو گروه ارزیابی و مقایسه شد.

يافته ها: هیچ تفاوت آماری معنی داری بین دو گروه در درصد سرخوردگی ( ۱۷/۰۲ / ۴/۸۷ / ۰/۸۰۹ =P) جهت گیری مفصل (99/54 / ۴/۳۵ ± ۵۶/۲۳ / ۰/۶۴۲ =p) و استوارتریت مفصل ( ۰/۵۹±43/3 / ۰/۳۷±53/3 / ۰/۵۲۷ =p) و دژنراسیون دیسک (۰/۵۱±۴/۵۰ / ۰/۶۱ ± ۴/۳۵ / ۰/۳۴۰ =p) مشاهده نشد.

نتیجه گیری: نتایج نشان داد ساکرالیزاسیون ال 5 بسیار کمتر از میزانی که در مطالعات قبل تصور می شد بر متغیرهای رادیولوژیک در اسپوندیلولیستزیس دژنراتیو ال ۴ / ال ۵ تاثیر دارد. مطالعه ای با حجم نمونه بیشتر برای تعیین نقش ساکرالیزاسیون ال 5 در اسپوندیلولیستزیس دژنراتیو ال ۴ / ال ۵ نیاز است.

کلید واژه ها: ساکرالیزاسیون ال5, اسپوندیلولیزتزیس, دژنراسیون دیسک

نحوه استناد به این مقاله: کاظم پور آذر آ، آقازاده ج، صالح پور ف، کمالی فر ا، میرزایی ف، رضاخواه ا، کمالی فر ث. متغیرهای رادیولوژیک اسپوندیلولیستزیس ال ۴ / ال ۵ در بیماران با ساکرالیزاسیون مهره ال ۵. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز. 1400؛43(1):35-40

ثبت‌شده: 07 خرداد 1398
انتشار الکترونیکی: 28 فروردین 1400