doi: 10.34172/mj.2019.023

ارزش تشخیصی آنزیم آدنوزین دآمنیاز مایع مغزی نخاعی در مننژیت سلی

پرویز صالح ORCID logo، یوسف احمدی* ORCID logo

1 گروه بیماری‌های عفونی و گرمسیری، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: * نویسنده مسوول؛ ایمیل: ، پست الکترونیکی: dr_yousef.ahmadi@yahoo.com

زمینه: توبرکلوزیس یا همان سل هنوز به عنوان یکی از معضلات مهم بهداشتی-درمانی در کشور ما محسوب می‌شود و سالانه به جمعیت بیماران مبتلا به سل 10 تا 20 میلیون نفر افزوده می‌شود. در این مطالعه سعی بر این بود تا ارزش تشخیصی آنزیم آدنوزین دآمیناز مایع مغزی نخاعی در مننژیت سلی تعیین گردد.

روش‌کار: 67 مورد از بیماران بر اساس معیارهای CSF که مشکوک به مننژیت سلی بودند وارد مطالعه شدند. هنگام انجام LP برای انجام بررسی مایع مغزی- نخاعی بیماران، 2 سی‌سی از مایع CSF برای اندازه‌گیری سطح ADA مایع CSF اخذ شد. سطح ADA مایع CSF با استفاده از روش اسپکتروفتومتری کینتیک اندازه‌گیری شد.

یافته‌ها: بیشترین مقادیر اندازه‌گیری شده ADA در بیماران مبتلا به مننژیت توبرکلوز IU/L63/14±57/20 و کمترین مقادیر اندازه‌گیری شده ADA در مننژیت نوروبروسلوزیس IU/L57/0±50/2 مشاهده شد. مقدار Cutoff Point ADA در تشخیص مننژیت توبرکلوز با حساسیت 1/81 درصد و اختصاصیت 5/76 درصد برابر IU65/9 بود.

نتیجه‌گیری: سطوح ADA مایع مغزی نخاعی در موارد مننژیت توبرکلوزی در مقایسه با مننژیت غیرتوبرکلوزی با حساسیت و اختصاصیت خوبی افزایش پیدا می‌کند و یک روش تشخیصی ساده و ارزان در کنار سایر روش‌ها برای تشخیص سریع مننژیت توبرکلوزی می‌باشد.

کلید واژه ها: آدنوزین دآمیناز, مایع مغزی نخاعی, مننژیت سلی, مننژیت باکتریال, مننژیت ویرال

نحوه استناد به این مقاله: صالح پ، احمدی ی. ارزش تشخیصی آنزیم آدنوزین دآمنیاز مایع مغزی نخاعی در مننژیت سلی. مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتي ـ درماني تبریز. 1398؛ 41(2):81-88

ثبت‌شده: 06 دی 1397
انتشار الکترونیکی: 30 اردیبهشت 1398